søndag 2. mars 2008

Film: Dykkerklokken og sommerfuglen (Fr.)

KLISSETE?: Vemodig vakkert med Mathieu Amalric og Emmanuelle Seigner.. (Foto: Filmweb)


Vakkert om
hjerneslag

Regi: Julian Schnabel

Med Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner, Max von Sydow

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dette kunne ha blitt uutholdelig sentimentalt og klissete: Den 42 år gamle sjefredaktøren i det høyprofilerte motemagasinet Elle, Jean-Dominique Bauby, rammes i 1995 av hjerneslag mens han er ute og kjører i sin nye cabriolet med sin 12 år gamle sønn ved sin side.
Han våkner i sykesengen tre uker seinere, kroppen er fullstendig lammet, det eneste han kan røre, er venstre øyelokk. Det høyre øyelokket blir straks sydd igjen, fordi øyet ellers ville ha tørket inn av mangel på den fuktigheten som ellers blunkingen av øyelokket bidrar med.
Vi er med fra det øyeblikk (!) han våkner i sykesengen, uten å ane hva som har skjedd, og vi ser alt gjennom hans øyne, det lille han ser sånn i starten. Vi forstår ganske snart at han ikke kan snakke. Men han hører alt som blir sagt.
Og når de første øyeblinkene er overvunnet ser han også alt han vil med det ene øyet han har igjen, bortsett fra at han ikke kan røre hodet, så alle må stille seg rett foran ham og bøye seg fram for at han skal se dem.
Snart blir han gjenstand for en omfattende og omsorgsfull innsats fra flere terapeuter, som setter i verk et sinnrikt kommunikasjonssystem der han blinker en gang for ja og to ganger for nei når terapeuten leser bokstaver, en for en. På den måten blir han faktisk i stand til, i løpet av snaut to år, å diktere en hel bok om sitt liv og sin situasjon til en engleaktig tålmodig kvinne som noterer bokstav for bokstav, og snart blir forelsket i den lamme mannen med ett blunkende øye.
Som sagt, dette kunne fort blitt i overkant klissete, men siden det handler om en sann historie, som stadig minner oss om at dette ikke er dikt og fanteri, så oppleves dette som, ja, virkelig. Historiefortellingen er nøktern og godt organisert uten å fare av sted på ville veier, skuespillerne er svært solide, og et knallbra foto-arbeid bidrar til å gjøre dette til en svært severdig film. Filmen fins på DVD.
_bb/


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar