onsdag 16. januar 2008

Redd fyrlykta!


Bildet: Fyrlykta på Tangen Brygge som Kystverket vil rive i forbindelse med byggingen av ny ferje- terminal. (Foto: Bjørn Bratten)For to og et halvt år siden, i januar 2008 sto følgende notis i Avisa NesoddenFor et sjøfarende folk som nesoddfolket er sjømerkene viktige. Rundt ti tusen mennesker reiser daglig med ferjer og båter, til sammen nesten to og en halv million mennesker i 2007, - hurtigbåten alene befraktet 230.000 passasjerer i fjor..

I sin faste spalte i gratisavisa Nesoddposten går ordfører Christian H. Holm inn for at vi må gjøre en innsats for å sikre at den gamle fyrlykta på Tangen Brygge, som Kystverket nå vil fjerne og erstatte med noe nyere og mer tidsriktig, kan bli stående. Meningen var at lykta skulle fjernes i forbindelse med ombyggingen av Tangen Brygge, som starter når som helst nå og skal gi oss nytt terminalbygg av glass og tre.

- Det kan vi ikke godta, skriver ordføreren. - Dette er et viktig kulturminne på Nesodden - både plasseringen ved dette sentrale punktet som markerer den viktigste forbindelseslinjen mellom Nesodden og omverdenen, og ikke minst rollen som et av de viktigste symbolene for Nesodden.


- Silhuetten av lykta har vært brukt som kjennemerke i mange sammenhenger, og står sentralt i manges bilde av Nesodden, skriver ordføreren og får helhjertet støtte fra Avisa Nesodden, som selv har brukt det vintermørke bildet av fyrlykta som vignett før vi fikk den vakre lysbildeserien...Bjørn..


Når Avisa Nesodden nå er tilbake på lufta, så å si, er det bare å gratulere med at saken har ordnet seg. Kystverket har lagt til side sin skepsis, mot at taket på fyret blir malt svart så det ikke forveksles med et fyr i virksomhet, og historielaget har påtatt seg ansvaret for vedlikeholdet. Det er altså historielaget som har vært drivkraften i dette arbeidet, sier ordføreren nå, oktober 2010. For vår del regner vi med at fyret skal være plass på vår nye logo om ei ukes tid eller to.. Og vel å merke: Vårt fyr vil fremstå i full vigør, siden vi har det fine røde fyrglimtet som vi tok bilde av den januardagen i begynnelsen av 2008..
..bb
(Oppdatert 1.oktober 2010 klokka 1256)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar