mandag 14. januar 2008

Film: 4 måneder, 3 uker og 2 dager (Rumensk)
GULLPALME: Anamaria Marinca og Lauria Vasiliu spiller hovedrollene i denne rumenske Gullpalmevinneren fra 2007.. (Foto: Filmweb)


Grell og glitrende Gullpalmevinner


Film:  4 måneder, 3 uker og 2 dager (Rum.)
Regi: Cristian Mungui
Med Anamaria Marinca og Laura VasiliuKarakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6


Denne filmen inngår ifølge regissør Cristian Mungui i en trilogi som handler om en gylden tidsalder i Romanias historie, nemlig diktatoren Nicolae Ceausescus tid som leder av det kommunistiske regimet. Hvor ”gylden” denne tiden var får vi et grelt og svært realistisk bilde av i 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som spesielt omhandler det beinharde abortforbudet vi hadde her og i alle andre kommunistiske stater, og for så vidt, på denne tiden, rundt midten av 80-tallet, også i mange andre land.
Vi her hjemme fikk jo vår egen abortlov så seint som i 1978..
Det er en svart og tung film om et vanskelig tema, men det som gjør den utholdelig er at den strengt tatt, mer enn abortforbud og elendighet, handler om vennskap og lojalitet. Romkamerat Otilia, på studenthjemmet i Bucuresti, glitrende spilt av Anamaria Marinca, setter all egeninteresse til side for den ulykksalig gravide og, må vi nesten si, forløyete romkameraten Gabita (Laura Vasiliu), som ikke legger to pinner i kors for å løse flokene hun selv har skapt.
Dessuten er dette fortellermessig og regimessig en uhyre sterk prestasjon. Regissør Mungui utmerker seg spesielt ved at han, når han først har funnet et bilde som sitter, kan holde på samme bilde i flere minutter. Det er uhyre dristig, men når han makter å fylle bilderuten med en slik fortelling som den han varter opp med her, er det bare å kaste seg nesegrus i bakken.
En femmer på terningen til 4 måneder, 3 uker og 2 dager, som var nominert, men ikke nådde opp i klassen for beste fremmedspråklige film i sist søndags Golden Globe-show. Så er det nok en trøst at den vant fjorårets Gullpalme i Cannes.
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar