søndag 17. februar 2008

Film: There Will Be Blood (Am.)


DANIEL DAY-LEWIS: Soleklar Oscar-kandidat for tolkningen av grådig oljepioner. (Foto: Filmweb)


Grådigheten eter sjelen

Regi: Paul Thomas Anderson
Med Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Dillon Freaser

Mesteren bak den vidunderlige, mangfoldige og intense sirkelfilmen Magnolia er tilbake med et nytt intenst mesterverk. Denne gang om grådighetens nådeløse bulldozervei gjennom livet til en av pionerene i den amerikanske oljeindustrien.
Historien er hentet fra novellen ”Olje” av Upton Sinclair og spenner fra de første euforiske oljefunn som denne mannen, Daniel Plainview, gjør, åpenbart i tilknytning til gullgraving, på slutten av 1800-tallet i New Mexico, til hans moralske og mentale sammenbrudd mot slutten av første verdenskrig.
Dette er altså historien om en klassisk drittsekk, unnskyld uttrykket, og regissøren lar ingen mulighet gå fra seg til å dykke dypt ned i hovedpersonens sjelelige forfall i grådighetens grep. Men det mesterlige er at vi gis en, riktignok sped, mulighet til å se inn i hans mange tragedier, og skimte en årsakssammenheng.
Daniel Day-Lewis knallharde, men sjarmfulle, rolletolkning er en god hjelp i så henseende, her er Oscar-materiale så det holder. Og dette er virkelig en nøkkelfilm om den amerikanske drømmen som jeg vil tro Oscar-akademiet vil vite å belønne.
Høyt oppe der i klasse med Giganten og Citizen Kane, hvor sistnevntes tema med den lille gutten som forlates/støtes ut av familien er nesten identisk med temaet her.
For dette er også en film om Familie, dette begrepet som er selve kjernen i Den amerikanske Drømmen. Og dertil en genial observasjon av religionens rolle i spillet om den samme drømmen, så presist beskrevet at vi aldri så det mer tydelig i noen amerikansk film så langt jeg kan huske. Det kan selvfølgelig, for alt vi vet, tale imot et prisras i Oscar-akademiet. Man kødder ikke med religionen!
Uansett, en sekser må det bli!
..bb..

Finn flere filmer i lenkekjeden til høyre under
FILMER PÅ AVISA NESODDEN

1 kommentar:

  1. Du blir jo nesten euforisk sjøl, Bjørn! Da blir jeg vel nødt til å gå og se den. Jeg må innrømme at jeg har fordommer mot Hollywoodfilmer, men det gjelder å kjempe mot fordommene.

    Egil

    SvarSlett