mandag 25. februar 2008

Film: Charlie Wilsons krig


IKKE HELT KOMEDIE: Julia Roberts og Bob Hanks forsyner Mujahedin i Afghanistan med våpen og redder verden fra kommunistene. (Foto: Filmweb)


Artig film,

men vi ler ikke


Regi: Mike Nichols
Med Bob Hanks, Julia Roberts og Philip Seymour Hoffman
Her kommer den fantastiske historien om hvordan én mann, en ukjent kongressrepresentant fra Texas, snudde krigslykken for russerne i Afghanistan og skapte nederlaget som i sin tur ga støtet til sammenbruddet i det sovjetiske imperiet. Og la grunnlaget for framveksten av Taliban i Afghanistan.
Veteranregissør Mike Nichols er en sann mester når det gjelder å fortelle tvilsomme historier om tilsynelatende amerikanske suksesser, og her har han fått en dokumentarisk historie mellom hendene som virkelig ikke er til å tro, men som altså nettopp er sann. Nichols forteller den nærmest som en komedie, men vi vet jo alle at det er det ikke.
Dermed har denne filmen et problem, i den forstand at vi tror på historien, men den er så sinnssvak at vi ikke helt tror på karakterene, skjønt de spilles briljant av de tre i hovedrollene. Svært vanskelig, å gi troverdig liv til dokumentariske personer som fort kan komme og pirke på de små løgner som godt skuespilleri er så avhengig av. Og så vet vi altså alle hvordan det går. Til helvete. Om man noen gang kan snakke om at latteren blir sittende fast i halsen, så er det her.
Charlie Wilson, vår helt, som avslutningsvis får en medalje for sin innsats, gjør et tappert forsøk når alt er over på å sørge for at amerikanerne tar vare på seieren ved å søke å bygge opp en sivil motstand mot framveksten av Taliban.
- Hvem faen bryr seg om skoler i Pakistan, sier hans komitekolleger, som allerede har glemt navnet på landet de nettopp har hjulpet i kampen mot kommunismen.
Om man noen gang skulle ønske å se hvordan vesten har bidratt til at det ikke er mulig å skape fred i Afghanistan, så er dette en sjanse. Oppløftende er det altså ikke, selv om Mike Nichols har lagt bredsida til for å gjøre det underholdende, også..
En firer på terningen til denne filmen om en tragedie som nekter å være komedie.
..bb

Finn flere filmer i lenkekjeden til høyre under
FILMER PÅ AVISA NESODDEN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar