mandag 25. oktober 2010

Uka på bloggen – mandag 25.oktober


  • Ikke før er den første frosten kommet, så er det badetid igjen. Vel kan ikke Nesodden biblio- tek skilte med at lokalene noen gang har rommet så mye som et badekar. Noe annet var det da Anne Grosvold introduserte bokbad som fenomen der Torggata bads prektige svømmehall engang hadde vært. Men vi gjør så godt vi kan uten nedlagte svømmehaller, og bokbad er blitt et populært tilbud her på halvøya. Biblioteket har denne gang invitert Vigdis Hjorth (bildet over t.h.)som vil bli behørig badet torsdag av Vibeke Nilsen, som vi har opplevd som en dyktig bademester her på Nesodden bibliotek tidligere. 
  • Vigdis Hjorth har skriblet og skrevet fra hun var barn, og hun debuterte for så langt tilbake som for 27 år siden med barneboka Pelle-Ragnar i den gule gården. Gjennom årene har hun opplevd å motta både debutantpris, kritikerpris og Cappelenprisen. Hun startet med barnebok, har begått flere ungdomsbøker, men er nå anerkjent som en av våre aller beste voksenforfattere. 
  • Nå i høst, 21 bøker etter debuten, kommer hun med Snakk til meg, så vi vil sikkert få høre om hvordan denne boka har blitt til.
  • Biblioteket framstår mer og mer som en møteplass, og de ukentlige bokkafeene og kveldsarrangementene er med på å spre bokglede og -interesse.  Tirsdag, 26.oktober, blir det offisiell åpning av en temautstilling i forbindelse med at alle folkebibliotekene i Akershus og fylkesbiblioteket har gått sammen om å lage en litteraturfestival med et mangfold av arrangementer og aktiviteter over hele fylket. I Nesodden vil vi markere at vi også har svært mange forfattere boende i kommunen. Biblioteket ønsker å vise bredden og mangfoldet og har laget en utstilling som presenterer et utvalg av dem.  Bokbadet med Vigdis Hjorth  to dager etter er naturligvis en del av litteraturfestivalen.
  • Det vil bli flere foredrag, med et vidt spenn i emnevalget. Knut Jørgen Røed Ødegaard kommer 16. november og vil snakke om vårt merkelige kosmos.Vår lokalhistoriker Harald Lorentzen vil derimot holde seg til nærere lokaliteter: Nordstrand og Dalbo i sitt kåseri 23. november.Tidligere forsker, nå prosjektleder i UD, Henrik Thune kommer 2. desember. Hans tema er ”Hvordan media definerer verdensbildet vårt”.
  • Mens vi venter på alle disse kommer Munch-konservator og tidligere Nesodding, Frank Høifødt, til Vanntårnet allerede onsdag for å berette om sin nye bok (bildet t.h.) om vår store maler, "Kunsten, kvinnen og en ladd revolver" hvor han forteller om de berømte skuddene i Åsgårdstrand og Munchs forhold til "skjebnekvinnen" Tulla Larsen. Vi var så heldig å få ta del i hans omvisning på Munch-museet på Tøyen tidligere i år. Nå er boka ute og med solide anmeldelser i ryggen framstår han altså i Vanntårnet med alle historiene om nervene, kvinnene, de forskjellige kunstneriske epokene, alle kunsthistoriske detaljer, alle skandaler, og altså ikke minst pistolskuddet, som løste floken i en kvinnehistorie, men som gikk hardt utover fingrene på venstre hånd. 
  • Flere kulturnyheter: Den norske, nesodden-baserte fotografen Jonas Bendiksen ble valgt til ny President for det legendariske internasjonale fotobyrået Magnum Photo under den 63. generalforsamlingen i byrået i New York forleden. Bendiksen, som er bosatt i Blomsterveien på Tangen, er det eneste medlem i Norge av det høyt respekterte fotobyrået.
  • -eh/-bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar