søndag 7. november 2010

Film: The Social Network (Am.)

TRIVIELL: Denne filmen er så fattig på spennende enkeltbilder at filmselskapet har hatt problemer med å finne pressebilder. Derfor trykker vi plakaten.. (Foto: Filmweb)









Er Mark Zuckenberg en drittsekk?

Den tilsynelatende svimlende avstanden mellom det absolutt trivielle og noen hundre millioner dollar 

Film: The Social Network (Am.)
Regi: David Fincher
Med Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Brenda Song, Rashida Jones, Justin Timberlake

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6


(Sist oppdatert 17.januar 2011: The Social Network stakk av med fire av de gjeveste prisene, deriblant regiprisen til David Fincher og prisen for beste dramafilm, ved Golden Globe-avstemningen i Los Angeles i natt. Golden Globe, som er de utenlandske filmjournalistenes pris, vil ofte være et signal om hvilke filmer som kan være aktuelle i Oscar-racet i februar.. Natalie Portman fikk prisen for beste kvinnelige hovedrolle i Black Swan mens Colin Firth vant prisen til beste mannlige hovedrolle for Kongens taleAaron Sorkin vant manusprisen for The Social Network..)

Dette er ikke akkurat Seven, eller Fight Club, to av regissør David Finchers tidligere suksessfilmer. Her spilles knapt en dråpe blod, her er ingen lik eller avkappede hoder. Om vi ser bort fra noen hundre millioner dollar og 500 millioner venner i 270 land, handler The Social Network om støvete rettssaker og noen ganske opphetete diskusjoner mellom et knippe med begavede, briljante, men tildels ganske ufordragelig rike og selvopptatte unge studenter.
Og en av dem, Mark Zuckenberg(spilt her av Jesse Eisenberg), en lynskarp nerd av en dataprogrammerer, er altså i dag verdens yngste milliardær. Hvem kan se bort fra det..
Det starter med denne Mark og kjæresten Erica (Rooney Maras) som krangler på en kafe. Marks utrolig arrogante og ufordragelig nerdete oppførsel får Erica til å slå opp på stedet og marsjere ut i raseri. Mark går i sin frustrasjon rett hjem og oppfinner Facebook. Resten er historie.
Mens vi sitter der og prøver å finne ut av om denne ganske private krangelen angår oss, må vi motstridende innrømme at det gjør den.
Er det regissørens talent for personinstruksjon, skuespillerenes dyktighet eller tanken om den svimlende avstanden mellom astronomiske summer og trivia i denne saken som får oss engasjert?
Etter noen dager tidligere å ha sett den andre siden av medaljen i dokumentarversjonen av Facebook-eventyret, Catfish, som vi allerede har anmeldt her på bloggen, var det med en viss følelse av reservasjon og skepsis jeg gikk til spillefilm-versjonen.
Så da jeg plutselig mot slutten av filmen oppdaget at jeg var i ferd med å dette ned fra kanten av stolen  innså jeg at jo, Facebook er et svimlende, historisk fenomen, og ja, David Fincher er en genial filmregissør.
Dette kan utrolig nok bli Oscarstoff. Men er Mark Zuckenberg en drittsekk? Nei da, forsøker filmen å si til slutt - litt påklistra. For dette er Hollywood og du kan ikke avslutte en film der hovedpersonen er ekstremt endimensjonal og sykelig selvopptatt..
-bb/

Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK eller se i BLOGGARKIVET

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar