tirsdag 9. november 2010

Film: Gazas Tårer (No.)

SKREKKSCENER: Vibeke Løkkebergs Gazas tårer unndrar seg enhver karaktersetting, mener vår anmelder.. (Foto: Filmweb)


Skrekkscener fra Gaza 

Vibeke Løkkebergs regi og manus er ikke lett å se i Gazas tårer. Så var hun da heller ikke på åstedet..

Film: Gazas tårer (No.)
Regi og manus: Vibeke Løkkeberg


Karakter: Ingen karakter

Denne filmen unndrar seg enhver bedømming, det være seg terningkast eller andre karaktersystemer, som film. Vibeke Løkkebergs Gazas Tårer er et sterkt dokument, men den kan knapt kalles en dokumentarfilm. Til det er den altfor usammenhengende og uredigert, både lyd- og bildemessig. 
Men den er et sjokk som et dokument fra en meningsløs og brutal krig. Den viktigste beholdningen er nok at de som har ment at Israels krig i Gaza i romjula 2008 og januar i begynnelsen av 2009 var folkerettsstridig, de vil kanskje ha fått noen ekstra argumenter med denne filmen. Om andre, med en annen oppfatning, så blir omvendt av å se dette er ikke godt å si. Om det altså skulle være hensikten. 
Det er hjerteskjærende, ja, rent skrekkinnjagende scener vi blir vitne til, for her er det ikke foretatt noen redigering for å unngå de verste bildene. Her er det forkullede og maltrakterte barnelik, kanskje det verste er scenene av små barnelik i nærbilde, vist til kamera for å dokumentere hvordan de er tatt av dage på nært hold med overlagte skudd. 
Men Vibeke Løkkebergs manus og regi er ikke lett å se. Det har ikke lykkes, om det i det hele tatt er forsøkt, å finne en gjennomgående historie - en fortellerlinje - som seerne kunne ha å holde seg til. 
Så kan man si: Hva kan du forlange av en regissør og manusforfatter som overhode ikke har vært til stede? Det beste med filmen er scenene der barna, som jo er ment å være en slags hovedpersoner, får fortelle sine historier sammenhengende. Men altfor ofte blir de avbrutt, det klippes inn uvedkommende lyder og bilder og en historie som kunne vært et rystende, uomgjengelig dokument er blitt abrupt og ufokusert. Resultatet blir at man ikke stoler på den fremstillingen man blir presentert for. Vibeke Løkkeberg har vært en av våre store filmkunstnere, men dokumentarfaget har hun et svakt grep om, trass i sitt uomtvistelige engasjement.
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar