onsdag 24. november 2010

Kulturrapport: Nationaltheatrets vårprogram

VETERANER: Ikke alt er nytt, men likevel spennende, som veteranene Espen Skjønberg og Kari Simonsen i Sam Shepards Fool for Love, med premiere 12.januar på Malersalen.. (Faksimile: Nationaltheatret)

Mye nytt og spennende

Hanne Tømta legger ned Samtidsfestivalen og løfter teaterformer fra Black Box og BIT Teatergarasjen inn i storstua..!

Mye nytt og spennende da teatersjef Hanne Tømta presenterte Nationaltheatrets vårprogram i dag, onsdag. Og det er ikke bare talemåter, for hun gjør flere spennende grep:
- I år kunne vi ha feiret 10-årsjubileum for Samtids- festivalen. Men etter nøye overveielser har jeg konkludert med at vi må ofre festivalkonseptet for å sikre den samtidsorienterte scenekunsten en plass i repertoaret, sa Tømta.
- I stedet for å dytte mest mulig samtidsdramatikk inn i de to første ukene av høstsesongen, introduserer vi en programserie som går over hele året og favner hele scene- kunstfeltet – ikke bare det tekstbaserte teatret.
- På denne måten ønsker vi å sikre oss de beste gjestespillene. Vi kaller serien ICON – International Contemporary Stage Program, sa teatersjefen på pressekonferansen, og mente at dette også beyr at det teatret som Black Box og BIT Teatergarasjen har vært døråpnere for i norsk sammenheng, nå løftes inn i selve storstuen.

AMFISCENEN: Premiere 21.januar på Uskyld med Hermann Sabado og Stine Mari Fyrileiv.. (Faksimile: Nationaltheatret)

- Slik skal flere få anledning til å oppleve det. Nye publikummere vil forhåpentligvis finne veien til Nationaltheatret, og for kjernepublikummet vårt er det en gyllen anledning til å oppleve det beste av det beste i det innovative scenekunstfeltet, sa Hanne Tømta, som gjorde det klart at dette også skal handle om norsk samtidsdramatikk .
Hun gikk også inn på en del av de kommende premierene i vårsesongen:
Norgespremiere på Malersalen allerede 12.januar: Fool for Love av Sam Shepard, med undertekst Kjærlighetens idioti har ingen alder. Regi: Trine Wiggen – med Espen Skjønberg, Kari Simonsen og Per Frisch i de store rollene.
Norgespremiere på amfiscenen 21.januar: Uskyld med beksvart humor og sviende samfunnskritikk av Dea Loher, med Hermann Sabado, Stine Mari Fyrileiv, Anneke von der Lippe, Anne Marie Ottersen, Erland Bakker, Pia Tjelta. Regi: Victoria H. Meirik.
Urpremiere på hovedscenen 22.januar: Trær som faller etter Thomas Bernhard. Romanen Trær som faller rammet den østerrikske kultureliten som en splintbombe ved utgivelsen i 1984, og ble forbudt i en periode på grunn av rettslige problemer. Dramatisert av Yngve Sundvor. Med Toralv Maurstad, Bjørn Floberg, Mari Maurstad, Øystein Røger, Kjersti Elvik. Regi: Yngve Sundvor.
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar