torsdag 18. november 2010

Film: Hjem til jul (No.)

JULEMYSTERIUM: Men hvem er denne julenissen her?... (Foto: Filmweb)


Atspredt julestemning

Film: Hjem til jul (No.)
Regi: Bent Hamer
Med Fridtjov Såheim, Trond Fausa Aurvåg, Reidar Sørensen, Ingunn Beate Øyen, Nina Andresen Borud, Tomas Norstrøm, Joachim Calmeyer 

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Når to tilbakelente lakonikere som Bent Hamer og Levi Henriksen setter hverandre stevne på filmlerretet kan det bli både poetisk og en anelse sentimentalt, det siste står nok Henriksen for, og poesien, særlig den visuelle poesien, den tar Hamer seg av. Det vi da mangler er en substansiell historie som henger i hop.
Bent Hamers film som bygger på Levi Henriksens noveller er samlet sett det vi kan kalle en fin og varm beretning, den har en riktig vakker og stemningsfull slutt, men dessverre sitter vi igjen med følelsen at litt for mange av historien(e) bare er halvveis fortalt. Det kan selvfølgelig også være en bra ting, for vi skulle så gjerne sett mer..
Det som står fjellstøtt her er regi og personinstruksjon. De to herrer, igjen Hamer og Henriksen, faller fint inn i hverandres univers og skuespillerne ser også ut til å føle seg hjemme. Noen av historiene er mer fyllestgjørende enn andre, og som det ofte er i slike episodefortellinger på film går samme personer igjen i flere historier.
Her er det vel bare Fridtjov Såheims neddempete og omsorgsfulle lege som har en slik rolle. Vi kunne nok ha ønsket flere slike tilknytningspunkter for å slippe unna denne følelsen av litt påtrengende atspredthet.


KIRKESCENEN: Rett og slett en filmatisk perle. Andresen Borud til høyre.. (Foto: Filmweb)
Men det er mange oppsiktsvekkende gode rolleprestasjoner her. Først på vår liste troner Nina Andresen Borud som forsmådd Julaften-elskerinne, en situasjon som kunne invitert til mye grotesk overspill, men som hun løser på en formidabel måte, - behersket, men med en overbevisende, tilbakeholdt desperasjon. Rett og slett en filmatisk perle..
Filmen starter dramatisk med en skyteepisode i Kosovo, men klipper hjem til de dype norske skoger til fortekstene. Doktor Såheim får besøk på sitt kontor av en pasient (Fausa Aurvåg) som trenger en helt spesiell hjelp til å løse et problem med tilknytning til sin ferske skilsmissesituasjon, - helt akutt, selvfølgelig, på en julaften med konas nye kjæreste og de to barna som ikke har fått julegavene sine osv..
Som sagt, noen av historiene er bedre enn andre, slik de vel også er fra Levi Henriksens hånd. Kanskje noen av dem hadde trengt en ytterligere filmatisk/fortellermessig brush-up for å gjøre rett og skjel for seg på lerretet..
-bb/


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar