torsdag 30. desember 2010

Filmåret 2010: Gullfilmene på bloggen

FISH TANK: Britisk kjøkkenbenk-realisme på det ypperste. I hovedrollen som 15 år gamle Mia: Katie Jarvis. (Foto: Filmweb)

Gullfilmene på bloggen

Det kan være interessant å merke seg at alle de tre toppfilmene på vår liste er laget av kvinner. 

"Dette er britisk kjøkkenbenkrealisme på sitt beste i tradisjonen etter Ken Loach og Mike Leigh og man blir bare lykkelig og ydmyk av å se slike filmer som makter å speile en virkelighet uten å svikte noen av sine karakterer, skrev vi etter premieren på britiske Fish Tank sist vinter. 
Som mange andre anmeldere ga vi den en sekser, og siden, helt inntil for bare ganske få uker siden, har den gått jevnt og trutt på kino. Nå står den på toppen av vår liste over de beste filmene på bloggen i 2010.

På sølvplass finner vi 2010s Oscar- vinner – Kathryn Bigelows Irak-krigsfilm The Hurt Locker (bildet over), som knuste Bigelows eksmann James Camerons Avatar i Oscar-racet: Bigelows The Hurt Locker stakk av med hele seks Oscars, mens Avatar, som var skyhøy favoritt og var i ferd med å knuse Camerons egen publikums-rekord fra Titanic-suksessen, måtte nøye seg med tre Oscar-statuetter.
Også her på vår lille prisliste må Cameron se seg slått av eksen – til tross for strålende omtale både på bloggen og andre steder må Camerons leksak finne seg i å bli straffet av Bigelows innsiktsfulle krigsalvor – Avatar ender på en beskjeden femteplass i vår høyst uhøytidelige ranking.
Cameron vil nok for alltid bli husket i filmhistorien for dette lekfulle bidraget til 3D-gjennombruddet, men historien i Avatar er jo mildt sagt forvirrende – og motsetningsfull.

På bronse- plassen er det den rykende ferske sosial- realist- iske Skygge- siden (bildet t.v.), Pernilla Augusts debut som spillefilmregissør, som seiler opp fra ingensteds med en inntrengende – og svært velgjort - film om en finsk innvandrerfamilie til Sverige som går i oppløsning i et hav av alkohol. 
På et tidspunkt frykter vi at det hele skal tippe over i et pinefullt melodrama, men regissør August tar seg fint inn og lander på begge beina, heter det i anmeldelsen.
For den som er opptatt av sånt kan det være interessant å merke seg at alle de tre toppfilmene på vår liste er laget av kvinner. To av dem er altså i den såkalte sosialrealistiske filmtradisjonen, den tredje er en krigsfilm.
Her kommer listen:

1) Fish Tank - Regi: Andrea Arnold (Br.) 
Britisk kjøkkebenk-realisme på sitt ypperste..

2) The Hurt Locker – Regi: Kathryn Bigelow (Am.) 
Bigelow graver seg dypt inn i saker som foregår i menns hoder i krig. Godt gjort..

3) Skyggesiden – Regi: Pernilla August (Sv.) 
Pernilla August debuterer med en svært velgjort spillefilm..

4) Hjem til jul – Regi: Bent Hamer (No.) Det som står fjellstøtt er regi og personinstruksjon..

5) Avatar – Regi: James Cameron (Am.) 
Moder Natur knuser US. Army..

6) The Social Network – Regi: David Fincher (Am.) 
Den svimlende avstanden mellom det absolutt trivielle og noen hundre millioner dollar..

7) An Education – Regi: Lone Scherfig (Br.) 
Ingen klokker ringer for Jenny (16) når hun gifter seg med en eldre mann..


8) Catfish – Regi: Ariel Schulman (Am.) 
Om du tar ett fjes her og ett fjes der så har du snart din egen lille Facebook-familie..


9) Nokas – Regi: Erik Skjoldbjærg (No.) 
En norsk actionthriller uten spekulasjoner. Det er noe nytt..

10) Et øyeblikks frihet – Regi: Arash T. Riahi (Østerr./Fr.) 
Kunsten å fange – og spise – en svane..



Harald Zwarts The Karate Kid fikk en treer på terningen, og Vibeke Løkkebergs Gazas Tårer fikk ingen poeng i vår anmeldelse i forbindelse med premieren. De kom altså ikke opp blant de ti beste filmene på vår liste. 
P.S.: Filmene Avatar og The Hurt Locker er ikke anmeldt på Avisa Nesodden, men på søsterbloggen Østkantliv og anmeldelsen vil bli vist med en kobling dit.


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar