søndag 18. juli 2010

Film: An Education (Br.)

LYKKEN?: Ingen klokker ringer for Jenny.. (Foto: Filmweb)


Jenny lærer
en lekse..


Film: An Education (Br.)
Regi: Lone Scherfig
Med Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Emma Thompson, Alfred Molina, Olivia Williams

Jenny (16) er langt over gjennomsnittlig begavet. En dag møter hun en sjarmerende og tilsynelatende velstående playboy og ingen klokker ringer, hverken hos henne eller foreldrene..

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Jenny er en langt over gjennomsnittet begavet og selvstendig og uavhengig 16-åring – så langt over gjennomsnittet at det skaper litt problemer med filmens troverdighet, ikke minst fordi hun også ser langt eldre ut enn sine nesten 17. Men fordi den danske regissøren Lone Scherfig (Italiensk for begynnere), som her gjør sin andre britiske film, er en meget dyktig personinstruktør, og Carey Mulligan, som spiller Jenny (minner forøvrig innimellom sterkt om en ung Ghita Nørby), også er en dyktig skuespiller, blir dette likevel en svært bra film. PLAYBOY: En sjarmerende playboy
(Peter Sarsgaard) møter skeptiske foreldre 
(Alfred Molina og Olivia Williams) for første gang..
(Foto: Filmweb)
Vi har ikke lest historien til Nick Hornby, som har skrevet boka som filmen bygger på, men selve handlingsrisset er ikke overvettes originalt. 16-årig begavet jente, med lys framtid og Oxford-studier vinkende i det fjerne, kaster alt overbord når hun møter sjarmerende eldre playboy, og hverken hun eller foreldrene, særlig ikke foreldrene, klarer å stå i mot det ras av herlige konserter, kunstopplevelser, Paris-turer osv. som David, spilt av Peter Sarsgaard, bombarderer dem med – og i det fjerne, selvfølgelig, vinker en lys framtid med fjonge biler og et herlig og underholdende liv langt fra hverdagens knappe kjas og mas. Ikke noe nitrist universitetsliv med bøker og kviser!
En mindre begavet filmskaper enn Scherfig, og et mindre begavet skuespillerteam (Vidunderlige Emma Thompson gjør et strålende innhopp som tresk rektor!) kunne ha gjort denne beretningen fra det seine femtitalls England, med sine forsteinete kjønnsroller og klasseskiller, til en nokså, tja, stusslig affære. Men slik det er blitt hygger vi oss, og fortviler sammen med Jenny, når ikke alt går bra. Men kanskje historien hadde fortjent en ekstra omdreining til slutt. Vi sier ikke mer.

..bb

Finn mer i lenkekjeden under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar