fredag 16. juli 2010

Rosabloggere enda en gang

HIMMELSTORMERNE: Rosabloggerne kan bli de nye himmelstormerne? Svenske Underbara Clara er en av inspiratorene.. Her trykker hun et innlegg fra en som ber henne ikke å bæsje på leserne sine.. Hun har nå forøvrig flyttet bloggen sin til kultursida i avisa Västerbottens Folkblad, omgitt av en sann flora av reklame..


 Rosabloggerne en gang til:
 

NÅ KOMMER
HIMMEL-
STORMERNE?

Det var på en måte kvinnene som la bomben under de gammeldagse avisene. Nå er det deres ansvar å reise kjerringene for en ny mediestruktur, skriver vår mann i bloggsfæren.

 ROSABLOGGER: Underbara Clara Lidstrøm, en kruttsterk miks av moter og moral..
Den svenske bloggen Underbara Clara, skrevet av den kristne feministen Clara Lidström, er en av de viktigste av de 20 svenske bloggene som har inspirert undersøkelsen til forsker og postdoktor Mia Lövheim ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo som Aftenposten omtalte denne uka  og som vi skrev om her på bloggen i går. 
Lövheim har tatt utgangspunkt i de bloggene som var mest populære i aldersgruppen 18 til 28 år, , og mener at fremveksten av de rosa bloggene kan bety at vi får flere kvinner som tar del i samfunnsdebatten..
Lövheim mener undersøkelsen hennes viser at det fins et bredere spekter av kjønnsroller innenfor disse bloggene enn hva man tidligere har trodd.


Clara Lidstrøm kaller bloggen sin The kristet, fashionistiska, feministiska alternativet som du älskar! - og mange mener hun ikke ville fått uttrykke seg såpass fritt i en mer redigert sammenheng som f.eks. i en avis.. Nettopp dette argumentet anses for å være en av de viktigste grunnene til den stadig voksende floraen av uavhengige og mangeartete blogger i bloggsfæren.
Men ironisk nok har Clara Lidström nå flyttet hele bloggen til kultursida på lokalavisa Västerbottens Folkblad, omkranset av en påtrengende flora av reklame.
Det ser ikke ut til å ha gått ut over hennes ytringsfrihet..
Men det sier litt om bloggernes potensielle innflytelse, hvis de egner seg til brennbare samfunnsspørsmål, slik Underbara Clara gjør med likestillingen! Clara Lidström er kristen feminist. Hennes kruttsterke miks av moter og moral synes å være uslåelig.

UNDERBARA CLARA: Byr på seg selv..

Norske rosabloggere, mange med utpreget feminine, intime og selvutleverende blogger, definerer ofte bloggene sine som livsstilsblogger med fokus på mote, musikk og film, der deres egne synspunkter er den røde tråden. Altså en slags utvidelse eller utvikling av det som etter hvert er blitt den klassiske kulturseksjonen i avisene. Mange av dem skrives og redigeres av kvinner.

Men bloggene er individuelle. Den enkelte blogger preger sin blogg helt eksklusivt.

Det interessante er at det på sett og vis er kvinnene som har lagt bomben under de gammeldagse avisene. I mange år nå har avisene søkt å tekkes de unge kvinnene, men resultatet har ofte vært nærmest en fornærmelse mot de fleste kvinners – og menns - intelligens. Vi trøkker et bilde av Britney Spears, så har vi kvinneleserne også, kan være en spissformulert variant av holdningen som med god hjelp fra den teknologiske utviklingen har vist veien til den mulige tilstundende tilværelsen under seks fot jord – for gubbeavisene.

Så skal kanskje de unge rosabloggerne, kvinnene, bli redningen? Skal velskrivende unge kvinner med bakgrunn i blogg-virksomheten i unge år bli de nye himmelstormerne?. Det ser ikke ut som de gode gamle gutta finner på noe. Det er lov å håpe. Hører dere!

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar