tirsdag 13. juli 2010

Kommentar: Når jentene skriver blogg..


VOE.BLOGG.NO: Skrevet av 14 år gamle Emilie Nereng på Hønefoss, som debuterte som popstjerne tidligere i år. Den mest rosa bloggeren. Svært populær. Og svært ung.

  
"Rosabloggerne":
Mye stil,
lite innhold
Vakre, smakfulle, sterkt preget av kreativ innfallsrikdom. Og en innforstått intimitet.  Les om jente-bloggene..


 LOSTMYHEAD: Maren Bjørgum, vet åpenbart hva hun driver med..


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Når jenter og unge kvinner skriver blogg kaller mediene det nettdagbøker og skribentene kalles rosabloggere. Mange av bloggene er hverken særlig rosa eller veldig mye dagbøker. Men de fleste av dem er vakre, smakfulle, sterkt preget av kreativ innfallsrikdom. Og med en innforstått intimitet som kanskje kan være uforståelig, ja, nesten utilgjengelig for mange menn..
Sånn sett bidrar jente-bloggene til å bekrefte inntrykket av at menn og kvinner befinner seg på forskjellige planeter. Noen ganger ser det ut som det er nettopp det som er meningen..
Men de rosa bloggerne bærer bud om mer samfunnsinteresserte kvinner, mener forskerne.
Aftenposten forteller om en postdoktor ved Instiutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Mia Lövheim, som mener at de personlige nettdagbøkene bidrar til å få unge jenter til å delta mer i diskusjoner i offentlige sammenhenger..
Bloggene bidrar også til å få en bedre forståelse av hvilke samtaler og diskusjoner som jenter tidligere kun har hatt bak lukkede dører, sier Mia Lövheim.
For tiden arbeider hun med sitt forskningsprosjekt Young Womens values in Mediated stories on the internet.
Men Aftenpostens vinkel, de rosa nettdagbøkene, blir altså sterkt dempet når vi bruker litt tid på å bla i bloggene:
Hovedinntrykket er en kreativ ro og konsentrasjon, skjønnhet, estetikk, mye vakre bilder, intense skriverier om personlige ting, ja, sorger og bekymringer, ikke så mye biler, hus og fly, men mye om reiser og drømmer.Lite om det vi menn oppfatter som virkeligheten.TELLE: Drømmer om å reise..

 Ingvild Telle er en bergensk journalist/student/skribent som skriver på ingvildtelle.com om sine drømmer om å reise, oppleve verden, akkurat nå på et drømmebesøk til Inca-land. Opplagt ikke rosa. Det gir et helt annet løft enn sminkeskribleriene til voe.blogg.no, 14 år gamle Emilie Voe Nereng
fra Hønefoss, som jo er utpreget mer jordnær, riktignok svevende og med mye mykfokus, som gir et litt anstrengt, kommersielt inntrykk. Den eneste som er absolutt rosa, av de vi har sett på. Emilie debuterte som popstjerne på Topp 20-konserten på Rådhusplassen tidligere i sommer. Emilie er den absolutt yngste av de rosa bloggerne som vi har vært innom. Men har hun ikke vært 14 i ganske mange år allerede?

hjartesmil.blogg.no, skrevet av Mariell Øyre, er en vakker, nynorsk-skrevet blogg om kjola, kjærleik, kaleidoskop, sløyfer, makroner og alt som er fint, også svært annerledes enn de kommersielle,  utpreget poetisk og kvinnelig. Nusselig, er kanskje et ord som noen ville brukt. HJARTESMIL: Skriver på nynorsk om kjola, 
kjærleik, kaleidoskop, sløyfer,
makroner og alt som er fint..
hippiehippiemilkshake. blogspot.com innrømmes direkte at det blogges for Fretex, her pakkes sidene fulle av moteklær, fiffig, og til dels ganske elegant danderte klær fra, ja, Frelsesarmeen. Her er det grønn mote som er saken. Profilen uten navn, men e-posten heter noe med Celine..

Maren Bjørgum skriver lostmyhead.org, en utpreget moteblogg av en ung, men voksen kvinne (21, fra Kristiansand) som åpenbart vet hva hun driver med – det er elegant, smakfullt, flotte bilder av flotte modeller, kosmopolitisk, altså slett ikke i fjortisklassen. Med litt småkryptiske, småhumoristiske tekster attpå, i de tynneste, mest elegante fonter/skrifter. Mye stil, lite innhold.

 
SITRONDROPS: (Nesten) ikke rosa i det hele tatt..

sitrondrops.wordpress.com skrives av Marianne Hagland Westerlund, åpenbart bosatt i Bergen, jobber som journalist og tekstforfatter, bloggen er svært vellaget, som de fleste andre, stilsikker, svært gode bilder, ikke rosa i det hele tatt.
Titlene på de små epistlene er talende: Veranda, Glimt fra Berlin, En dag i juni, Om mat, kropp og totalisme, Da Nadina hadde bursdag, Kjærlighet..
Jo, ok, kanskje litt rosa til slutt der. Mariannes korte, velskrevne bagatell fra sommerkvelden på takterassen med kjæresten får hele åtte kommentarer av typen: Jeg er så himla misunnelig!. Det ser ut som dere er så lykkelige!
Jo, definitivt rosa..Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar