mandag 10. januar 2011

Newsodden: Uka på bloggen


(Foto: Faksimile Ruben Skarsvåg/Amta)


Blinkskudd: Ruben Skarsvåg..


Ruben Skarsvåg er et navn som inntil nå har vært ukjent for undertegnede. Noen andre som har lagt merke til navnet? Programleder på TV 2? Rallykjører? Kokkeverdensmester? Neida, vi snakker om en pressefotograf som jobber i Amta. Vi har først lagt merke til ham i høst, men kan ikke si noe om hvor lenge han har vært i virksomhet i lokalavisa. Dette er ikke ment som noe portrett av mannen. Men han har gjort vei i vellinga.


Så jeg tar meg stadig i å stille spørsmålet om i hvor stor grad leserne – og kollegene i avisa - vet å sette pris på slike fenomener i en lokalavis som ellers, så langt jeg kjenner den, ikke har vært velsignet med profesjonelle pressefotografer. Og når det gjelder Skarsvågs prestasjoner så kan ordet velsignet være på sin plass.
At kollegene setter pris på ham, det tar jeg som en selvfølge. Det er himler mellom den utstrålingen et godt, profesjonelt pressebilde kan gi til en historie, og til en avis, eller nettsted, og den utstrålingen du kjenner du mangler når du selv, en sølle journalistspire, feier unna jobben med et rent amatørfotografi.
Det er ikke sikkert han er en eksepsjonelt bra pressefotograf, men veien fra en proff til en halvgod amatør er svært lang i denne bransjen. Det er det pressebildene til Skarsvåg viser oss dag etter dag. Så hvordan klarte de seg i Amta før Ruben Skarsvåg?
Ganske dårlig, om vi må få lov å si hva vi tror. 
Så hopper vi fra ros til ris.. Det gjelder Amta.no, nettavisa til Akershus Amtstidende. Siden de åpenbart er i stort underskudd både på journalister og fotografer, har de løst det på en snedig, men kanskje ikke særlig smart måte.


JUKS - ELLER 
"ILLUSTRASJONER"? 
(Faksimile: amta.no)
De kommer seg gjennom dagen med politinotiser som de klipper fra politiloggen som alle aviser og nettsteder får tilsendt elektronisk, og så utstyrer de historiene med diverse tilfeldig knipsete bilder av politibiler i alle vinkler og på alle fører og i alle værlag. Ingen autentiske, altså tatt i den hendelsen som omtales (det hadde selvfølgelig vært helt umulig å rekke over), men så ser det i hvert fall litt ut som "politisaker..!"
Rett skal være rett - bildene er markert som illustrasjonsfoto - og Terje Pedersen i ANB har tatt flere av dem. Ruben Skarsvåg, også.. 
Ingrid Espelid er kjent for å "juksa litt", men på en god måte. Dette er juks satt i system.
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar