søndag 3. oktober 2010

Nesodden-folk: Erik Albert Eriksen(87)

NY BOK:  Erik Albert Eriksen (87) fra Tangenveien kommer med ny bok på seks språk i disse dager.. (Foto: Bjørn Bratten)
Troll og vetter
på seks språk


Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden


- Nei, at slaget ved Svolder sto ved Svinesund, nei, det har jeg aldri hørt..
Det sier Erik Albert Eriksen (87) som sitter i kroken innenfor baren på Flasken Café og Vinbar på Flaskebekk og jobber intenst på skisseblokken sin. 


Han burde ha greie på vikingtiden og slaget ved Svolder. For tiden stiller han ut på Nesoddtangen gård - det handler om den mannsdominerte historien, sier han.

- Det er 12 bilder som handler om tiden fra steinalderen til Napoleons tid, blant annet et kjempesvært vikingteppe som jeg kaller det, på strie i et format på 2 meter ganger 80 centimeter. Like svært som veggen her, forteller Eriksen og slår ut med armene.
- Med Olav Tryggvason og slaget ved Svolder og det hele?
- Ja, det er masse sverd og skjold og drap. Men det med Svolder og Svinesund må du forklare for meg. Jeg har aldri ant hvor slaget ved Svolder sto, sier Eriksen.
- Jo, nå skal du høre, sier vi. 
JULEKORT: Fargerike nisser og troll i Erik Albert Eriksens strek ligger klar i massevis til den tilstundende høytid.. (Foto: Bjørn Bratten)
Svaler
- En venn av oss som har forsket i 25 år på emnet sier at navnet Svolder kommer fra Svaler, altså for eksempel Svalerødkilen ved Sponvika i Svinesund, forteller vi, og fortsetter.
- Denne vår venn har funnet ut at slaget ved Svolder egentlig var fire slag, hvor det første sto i Øresund mot danskekongen, det andre utenfor Gøteborg mot svenskekongen, så et slag utenfor Strømstad der han ble overfalt av en av sine høvedsmenn, hvoretter han gikk alene med kjempeskipet Ormen Lange, bare fulgt av Ormen Stutte inn i Svolder og tapte slaget mot Eirik Jarl som lå med jernbarden i bakhold i Svalerødkilen..


Troll og Vetter
- Du verden, sier Erik Albert Eriksen, og benytter anledningen når vi trekker pusten til å skyve en unnselig liten, hvit bok over bordet til oss.
- Her må du se på den nye boka mi. Troll og Vetter fra norsk mytologi, med tekst og tegninger av undertegnede. Oversatt til seks språk. Enkel og lett presentasjon av norsk folketro. En kjapp sak for turistene, sier Eriksen, som har brukt halvannet år på boka.
I en bunke ved siden av seg har han postkort med flere troll og vetter. Det skal også selges til turistene.


Geyken
Erik Albert Eriksen, forbløffende ungdommelig for sine 87 år, maler, tegner, dekoratør og illustratør med en bakgrunn fra utallige reklamebyråer, alltid som frilanser, også i ukeblader, mest i Norsk Ukeblad, også Nissens Jul, han er nok kjent også for Amtas lesere som tegner og skribent.
Det er så mye at han kan ikke rekke over det hele - men han jobbet i mange år i Geyken reklamebyrå.
- Geyken?, sier vi.
- Ja, Geyken. Med G og e og y osv., sier Eriksen.
- Ok..

1 kommentar:

  1. Hallo.Jeg ønsker og vite om Eriksen har malt noen landskapsbilder og akvraler,det er hyggelig og høre at han er i god form.Håper på svar.
    Vennlig hilsen Tore Sørum.
    to-soeru@online.no

    SvarSlett