søndag 11. juli 2010

Munch-rapport fra hovedstaden

SOMMER-MUNCH: Eks-nesoddingen, kunsthistorikeren Frank Høifødt, viste rundt i en spennende sommer-utstilling på det avtroppende Munch-museet.. (Alle fotos: Egil Houg)


 SOMMER-SØNDAG 
MED MUNCH


Kjærkommen søndag med Edvard Munch i museet på Tøyen i disse skjebnesvangre pre-Lambda-tider. 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

I disse tider med den nye Lambda-situasjonen i Bjørvika som stadig nærmer seg kan det være på sin plass å gjøre oppmerksom på en raus samling av Edvard Munchs mest sentrale malerier og grafiske arbeider som nå kan nytes på ”det gamle” Munch-museets sommerutstilling på Tøyen.GAMLE-MUSEET: Sommer-
utstilling i "gamle-museet"..
(Foto: Bjørn Bratten)

En utstilling som strengt tatt allerede har vært i gang i mange uker, men i dag oppnådde vi tilfeldigvis, sammen med en eksklusiv samling med nesoddboere, den store lykke å bli vist rundt i utstillingen av mannen som har satt sammen bildene, eks-nesoddingen og kunsthistorikeren Frank Høifødt, som til høsten kommer med bok om vår store kunstner.
Og det er jo en luksus som nesten må oppleves, dette å bli vist rundt i Munchs kunst av en som kan alle historiene, om nervene, kvinnene, de forskjellige kunstneriske epokene, alle kunsthistoriske detaljer, alle skandaler, ikke minst pistolskuddet, som løste floken i en spesiell kvinnehistorie, men som gikk hardt utover fingrene på venstre hånd. VELKJENT: Syk pike - et av de 
mest kjente Munch-motivene..
(Foto: Egil Houg)


Vår rundtur startet i den store hallen der restaureringen av de store Aula-bildene pågår mer eller mindre kontinuerlig om vi forsto ham rett, der hang skisser både av de opp til ni meter lange og store bildene Forskerne og Solen, som selv om de altså kalles skisser er like store som de ferdige verkene. Her er det en systematisk opprenskning av møkk og støv og festing av løs maling på de enorme lerretene som foregår, og konservatoren, - og nesodding, Tine Frøysaker, bidro med spennende innsikt.
Årets sommerutstilling viser et stort utvalg av Munchs mest kjente og betydningsfulle verk, som Skrik, Madonna, Vampyr, Kvinnene på broen, Kyss, Marats Død, Sjalusi og Stemmen – men utstillingen viser også en rekke bilder som vanligvis ikke henger på museets vegger. 


UVANT: Edvard Munch i støvfrakk, som 
det het den gang, - hatt og slips! 
Ikke et selvportrett vi ser så ofte..
(Foto: Egil Houg)

Om noen skulle være opptatt av de mer stormfulle sider av framtida, vi tenker selvfølglig fortsatt på Bjørvika og det vi her på bloggen ynder å kalle Lambda-siloen, - så var det ingen, hverken tilhørere, som f.eks. undertegnede, eller omviseren sjøl, altså Høifødt, som fant noen grunn til å komme inn på det. Bare ordet Lambda har en tendens til å uroe ellers harmoniske forsamlinger. Skal det være hyggelig, så skal det være hyggelig..
Vår søndag med Munch var et kjærkomment avbrekk i en nødtørftig sommer-hverdag - et besøk vi altså sterkt kan anbefale, også uten en kunsthistoriker for hånden..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar