tirsdag 18. januar 2011

Skryter av Tangenten

TANGENT BY NIGHT: Både entreprenør, Ståle Haakull (t.h. bildet under) ,  og byggeleder, Bjørn Lyngstad, skryter av energieffektiviteten i vårt nye kommunehus.. (Foto: Bjørn Bratten)"Trolig landets mest energi- 
effektive kommunehus.."


(Oppdatert 28.november kl. 12.00: Nesoddens nye storstue blir overlevert til kommunen ved ordfører og rådmann kommende fredag, 2.desember. Kommuneadministrasjonen, ungdomsskolen, biblioteket, kafeen, helsestasjonen og kulturskolen kan trolig flytte inn i midten av februar, mens skoledelen ikke blir ferdig for overlevering nå, og trolig må vente enda lenger på å kunne tas i bruk..)
Nesoddens nye kommunesenter, Tangenten, som skal ferdigstilles i desember i år, blir trolig landets mest energieffektive kommunehus, skriver Teknisk Ukeblad i dag.. Det er prosjektleder for entreprenøren Skanska, Ståle Haakull, som uttaler seg til bladet. For å oppnå energikravene som stilles i henhold til Enovas såkalte forbildeprosjekt, blir flerbrukssenteret bygget med ekstra isolerte og tette klimavegger og ekstra isolasjon på taket. 
Ventilasjonssystemet med høy varmegjenvinningsfaktor på aggregatene er også et viktig element for å kunne oppnå det lave energiforbruket. For øvrig er ventilasjonskonseptet basert på både mekanisk og såkalt hybrid ventilasjon, hvor tilluften føres inn i bygget via betongkulverter i grunnen, sier prosjektleder i OPAK, Bjørn Lyngstad. Det er Opak som leder prosjektet på vegne av kommunen. 
Kommunesenteret på Nesodden føres opp med dekker og bærende konstruksjoner i såkalt plasstøpt betong. De såkalte termiske egenskapene i betongen blir utnyttet både om sommeren og vinteren, det vil si til passiv kjøling om sommeren og til oppvarming om vinteren. For å kunne utnytte betongens egenskaper maksimalt, vil det bli montert spesielle nedhengte himlinger i store deler av arealene. Denne himlingsløsningen gjør at betongen i dekkene eksponeres. 
Betongen males ikke, men støvbindes slik at de termiske egenskapene kan beholdes. I glass- og aluminiumsfasader benytter vi trelags glass som er fylt med kryptongass for å få best mulig isolasjonsverdi, sier Haakull.

1 kommentar: