torsdag 20. desember 2007

Tidenes TV-krim: Forbrytelsen er slutt..TV-DRAMA: Sofie Gråbøl som etterforskeren og Mads Mikkelsen som lokalpolitikeren i to av hovedrollene i den danske krimserien Forbrytelsen.. (Foto: DR)
Så var det slutt på tidenes TV-krim, den danske Forbrytelsen. 20 episoder over to sesonger med den sterkt dramatiske avsløringen av drapet på den unge og vakre gymnasiasten Nanna Birk Larsen, et drap som viste seg å være rasistisk motivert, der morderen til slutt viste seg å være en nær venn av familien Birk Larsen, flyttemannen Vagn Kærbæk, og der vi gjennom hele den lange etterforskningen opplevde et sant virvar av mistenkelige personer. 
En etterforskning som nær kostet den innbitte og hardt arbeidende politikvinnen Sarah Lund livet, - hun forsaket alt og alle i jakten på morderen og måtte betale dyrt for det, - og der begivenhetene faktisk også resulterte i drapet på hennes - etter hvert høyt aktede - kollega, Jan Meyer.
Ikke på noe tidspunkt var det mulig å påvise noen direkte brist i fortellingen, utover noen mindre uoverensstemmelser her og der som mer skyldes sjangerens konvensjoner enn feil i beretningen. Vi kommer til å huske Forbrytelsen fordi vi svært sjelden ser en så intens og konsekvent fremstilling av en hardt arbeidende og kompromissløs, kvinnelig politietterforsker. Forbrytelsen var så godt fortalt at vi faktisk på et par punkter mistenkte selv offerets far, Theis Birk Larsen, for å ha drept sin egen datter. Det sier atskillig om beretningens troverdighet. Eller den respektive seers enfoldighet.? 
Iallafall: En klar krim-sekser på terningen.
_bb/

2 kommentarer:

 1. Ja, Forbrydelsen var som en seksretters middag med gode viner, nokså konvensjonell 2000-talls krimfilm. Alle ingrediensene var der - til overmål.

  Nå venter jeg bare på en krimserie hvor noe av disse konvensjonelle elementene mangler, for eksempel at det ikke er en kriminalsjef eller liknende i bakgrunnen som hele tiden skal pensjonere/avskjedige/permittere etterforskeren som enten er en usedvanlig begavet og dyktig kvinne eller en forsoffen halvgammel, fraskilt, lettere/middels/svært alkoholisert gubbe.

  Jeg ser også fram til en serie hvor det ikke er et mord i annenhver episode.

  Jeg gleder meg også til å se en episode hvor patologen IKKE er på plass når liket oppdages.

  Men jeg synes tross alt at Forbrydelsen var blant de bedre.

  Egil

  SvarSlett
 2. Jeg er enig i dine innvendinger om konvensjoner, Egil, men i krimsjangeren er det på en måte konvensjonene som får historien til å henge sammen. Og når jeg gir en krim-sekser til Forbrytelsen, er det fordi den håndverksmessig er perfekt. Skuespillerinnsatsen er formidabel, manus er velsnekret og troverdig, og det er jo et kunststykke å holde leseren på pinebenken i 20 episoder, nesten uten et dødt(!) øyeblikk. Men det er jo ikke kunst... Da måtte vi hatt et øye til på terningen.

  SvarSlett