torsdag 13. desember 2007

Tjuvholmen - vårt nye nabolagIkke akkurat som å reise ut til den ytterste, nøgne ø, - om man altså skulle finne på noe så pussig som å ta turen, på den nye brua over det som en gang var tørrdokka ved Akers Mek. Verksted, til den splitter nye bydelen i Oslo vest, Tjuvholmen.
Det er blitt nettopp så fjongt og snobbe-hipt, om man unnskylder uttrykket, som våre forutinntatte forestillinger har gitt oss anledning til å forvente. Det er stål, glass og betong, og arkitektur, arkitektur, arkitektur.
Men om man skulle utdype dette nå i disse dager, når de første beboere flytter inn, og de første butikkene og restaurantene etablerer seg, - Norlis Bokhandel først, og med best plassering, om man kommer fra byen, (og det er jo faktisk bare derfra man kan komme, om man da ikke skulle komme med båt!), - så er det nettopp denne følelsen av å gå utover fjorden.
Tjuvholmen er på sett og vis mer Aker Brygge enn Aker Brygge, og på Restaurant Flukt (!), som allerede er etablert ute på Olav Selvaags Plass, og der halve plassen foreløpig bare er et stort hull i bakken, sitter enda flere aksjemeglere i mørke dresser, og i Dagbladet har vi allerede sett bildene av de unge, rike og snart berømte beboerne som er i ferd med å flytte inn.
Men på tross av dette smått tragiske rikmanns- ghettopreget som vi altså, med våre fordommer i stram giv akt, aner konturene av, er det faktisk noe fascinerende, ja, nesten dragende i disse smale gatene som åpner seg mot sjøen, eller mot en smal kanal, og som samtidig smyger seg langs bolighus som vender sine vinduer raust ut mot gaten, som er man på sightseeing i Dubrovnik eller Valparaiso.
Det er et tiltalende trekk ved byggeriet her, denne intimiteten, men tør vi tippe på en nokså ekstrem trafikk av nyfikne turister, ikke minst på sommerstid, men også ellers? De får det flott, men travelt, våre nye naboer i nord..(bjørn)

Bildene: 1)Julestemt skumringstime i nyåpnet bydel. 2) ..sightseeing i Dubrovnik eller Valparaiso.. 3) Stille solnedgangstime på Olav Garborgs plass. Foto: Bjørn Bratten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar