mandag 3. desember 2007

Juletre bak mål..


Er steht am Tor, am Tor, am Tor, und ich dahinten, sang Wenche Myhre en gang og tenkte nok ikke et øyeblikk den gang på Brandenburger Tor og julegrana fra Nesodden, nåja, Frogn, da. Men et juletre er nå et juletre. Nå står det uansett en norsk julegran på Pariser Platz i Berlin, kloss opptil den berømte Brandenburg-porten, og stråler, sikkert like mye som den Oslo-grana på Trafalgar Square i London som ordfører Fabian Stang har eller ikke har sagd ned i Nordmarka.
Berlin-grana rager flott over juletrafikken, men er dessverre litt skjeivt satt opp, spesielt om vi ser den fra Unter den Linden-siden. Men skitt au, er det så nøye! Og når vi tenker litt videre på teksten i Wenche Myhres sang den gang (hun var jo også med på åpningen lørdag), som jo handler om at mens kjæresten står i mål, står hun bak mål.. Og her står jo strengt tatt vårt Nesodden-(eller Frogn-) juletre bak Brandenburger Tor. Altså bak mål..?
For i Berlin er det ikke uten videre gitt hva som er foran og hva som er bak på Brandenburger Tor. Etter Murens fall og den hesteekvipasjen som står oppe på toppen av bygningen, og som var revet ned under kommunist-tiden, skulle settes tilbake på plass, ble det en intens krangel mellom øst og vest om i hvilken retning vogna skulle kjøre. Vestover, eller østover?
Med andre ord, er det vestsiden som er baksiden av Brandenburger Tor, eller østsiden? Nå reiser vogna østover, men betyr det at østsiden er forsiden, eller..
? (Fra vår Berlin-korrespondent)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar