onsdag 5. desember 2007

Kommentar: Høyhastighetsbane til Nesodden?


Nei, det kommer nok ingen høyhastighetsbane til Nesodden, selv om fremtredende rikspolitikere nå står fram på rad og forteller at det er i ferd med å bli bred politisk enighet på Stortinget om at høyhastighetsbane er en god ting, som til og med ikke behøver å bli så kostbart som alle til nå har ment. I Sverige bygger de nå høyhastighetsbaner til og med over elver så brede som norske fjorder, og det koster ikke mer enn 70 millioner norske kroner pr. kilometer høyhastighetslinje!
Hvorfor ikke tenke litt nytt og sprekt og legge en høyhastighetsbanetrasé til Nesodden over Malmøykalven og øyene utover, i et fint spenn mot Nesodden (bildet) og så i fjell gjennom hele Nesoddlandet, ut i bru over Oslofjorden, for eksempel ved Hallangen, slik at de endelig kunne få den brua som de aldri fikk da Oslofjordtunnelen ble bygd, og så videre nedover Vestfoldskysten, ut i en fin fuglflukt-trasé over sørlandsskjærgården til Kristiansand og så til Stavanger og videre til Bergen og Trondheim og Tromsø osv...
Og i denne sammenhengen skal vi ikke en gang nevne Oljefondet eller hva det heter nå..
Denne Sørlandsbane- og landet rundt-traseen ville jo ikke løse hurtigbåtproblemet til Nesodden, men kanskje det i samme slengen kunne bli plass til en liten elektrisk bibane hit til våre kanter, kanskje det kunne la seg løse på et eller annet vis, for vi ønsker så fryktelig en litt rask atkomst til byen. Og siden vi som bor her på denne lange odden er så miljøvennlige at veldig mange av oss faktisk stemmer SV, og dertil lar være å kjøre bil til byen bare for å opprettholde det fine kollektiv-tilbudet med båtene, kunne vi kanskje håpe på å bli hørt.
For vi forstår at det er vanskelig å la oss beholde de fryktelig forurensende hurtigbåtene, selv om hele landet ellers har brukt disse hurtigbåtene i årevis, året rundt, og kommer til å fortsette med det, for ellers blir alle bygdene langs kysten fraflyttet enda en gang, - og isproblemer i Oslofjorden er nå snart en saga blott, siden vannet både stiger og blir varmere, samtidig..
Så kanskje en slags liten, helt uforurensende toglinje kunne vært noe å tenke på. Ikke det? Neivel.

1 kommentar:

 1. Hei Sidsel og Bjørn.

  Velkommen hjem til Nesodden og kanskje en hvit jul. Litt snø i natt men den forsvinner vel før dere er på ferja.
  Ja, nå begynner dette å likne noe. Bloggen har fått en lekker innpakning og veldig bra formulering om bloggen som drømmer om å bli en avis.
  Nå er det bare å henge seg på folkens.
  Dette er et initiativ som flere av oss har tenkt på, men ikke fått ut fingrene til å realisere. Veien fra den personlige bloggen til en mer allmenn debattavis og langt fram i tid kanskje også en nyhetsavis, er jo ikke så altfor lang.
  Dere/vi bør vurdere å utvikle bloggkonseptet til et nettsted i første omgang.
  Det vil uansett være langt mer interessant og troverdig enn den nye Nesoddposten som ramla ned i postkassa her om dagen. Her hadde den nye redaktøren, Knut Jeppsson, både brukt spaltene til å promotere sin egen datters forretningside og la ordfører Hintze Holm svare på tildels ukritiske spørsmål.
  Nesoddposten er en fortsettelse av det merkelige avisprosjektet som Ole Blente forsøkte å lansere.

  Med andre ord: Denne bloggen er en god begynnelse. Kos dere den siste kvelden i Berlin. Som helt sikkert likevel ikke blir den siste.

  Tormod Haugstad

  SvarSlett