mandag 9. januar 2012

Ukas TV-omtale: Broen (Sv./Da.)

BROENEt kvinnelik blir funnet midt på Øresundsbroen – den pussige svenske politikvinnen Saga Norén (Sofia Helin) er på plass. Vinterens nordiske krimserie er i gang.. (Foto: Ola Kjellbye)

En herlig Saga-pastisj..!

NRK1: Broen (Sv./Da.)
Produksjon: Nimbus film
Med Kim Bodnia, Sofia Helin

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden

Broen heter en ny nordisk krimserie som kommer på mandagskveldene fremover, en dysterkrim i god tradisjon etter danskenes superserie Forbrytelsen og den svenske dyster-serien Graven.
Startpunktet i Broen er noe så kløktig uttenkt som funnet av et kvinnelik på Øresundbroen. Og det er ikke bare funnet et eller annet sted på broen, det viser seg å ligge helt på midten, altså på millimeteren midt på grensen mellom de to landene.
Og det er mer: Liket er delt i to ved midjen, slik at nasjonsgrensen går rett gjennom dette snittet. Ikke nok med det — det er snakk om to lik, i ett og samme likfunn..
Underkroppen tilhører en dansk prostituert, og overkroppen et kjent kvinnelig svensk byrådsmedlem i Malmø.

Denne finurlige ansatsen gir selvfølgelig anledning til drøssevis av innspill om de to nasjonenes karakteristika.
Danske Kim Bodnia i rollen som kriminalpoliti Martin Rohdepå vestsiden av brua er en lystig fyr, nysterilisert etter å ha fått fem barn med tre forskjellige kvinner (RohdeDe syntes vel det var nok nå).
På østsiden av sundet den nevrotisk-pedantiske politikvinnen Saga Norén, spilt av  Sofia Helin,   (RohdeDu er ikke i familie med han Lars Norén, vel?), hun er ikke bare pedantisk og nevrotisk, men hun er fullstendig uten sosiale antenner, og skifter uavlatelig T-skjorter, uansett situasjon.


DYSTER: Ny dyster nordisk krim på TV-boksen i vintermørket. Men Kim Bodnia lyser opp med sitt danske grin.. (Foto: Ola Kjellbye)

Det skaper mange pussige situasjoner, og bidrar til at den sedvanlige lumre kjønnsmessige spenningen som ofte brukes for alt den er verdt, og ofte litt til, i denne genren, blir raskt og forfriskende avvæpnet, som flere anmeldere peker på.
Sofia Helin stiller forgjengeren Sofie Gråbøl Forbrytelsen fullstendig i skyggen når det gjelder nevroser og stressnivå. Skjønt stressnivå, Norén virker helt upåvirket av det hele.
Men Broen er ikke bare kløktig uttenkt som en nordisk grenseoverskridende krim, den er godt tenkt også som spenningskrim med et rikholdig persongalleri, med dystre og tildels groteske vinklinger. 

Som sine forgjengere i genren er fargene tatt helt ned mot det svart-hvite, musikken er den tunge, maskinmessige dysterklangen — og livet er tungt og farlig. Nettopp det vi trenger i en nordisk mørketid. En herlig, nordisk saga-pastisj.. (pling!)
Men Bodnia lyser opp innimellom med sitt danske grin..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar