søndag 22. januar 2012

Das Boot: Ubåt-action på Det norske..

U-BÅTFILM TIL SCENEN: En av de siste tjue-tredve åras beste og mest spennende ubåt-filmer, ja en film i toppklasse sammenlignet med det meste av det du kan komme på, kommer på Det norske Teatret til uka. Som teater, altså..(Foto: L.P.Lorentz)

Aftenposten slakter Das Boot..!


"De beste scenene er de scenene der skuespillerne holder kjeft," skriver Therese Bjørneboe..

(Oppdatert lørdag 28.januar klokka 1600: Dette er krig i et jernskall. Det er mesterlig teater, skriver Dagbladets Andreas Wiese om verdenspremiere på teateroppsetningen av den tyske krigsklassikeren Das Boot på Det norske Teatrets Scene 2. Kjetil Bang-Hansen har stram regi i en stram, mørk realisme der han med små midler viser oss det helvete en sjøkrig er, skriver Dagbladet..
Aftenpostens Therese Bjørneboe omtaler forestillingen som Ubåtdrama uten trøkk og mener de beste scenene er de scenene der skuespillerne holder kjeft. Hun mener oppsetningen inviterer til identifikasjon med den gale siden og at ved å gi ubåten et norsk navn fordreies antikrigsbudskapet til enda en gang å handle om nordmenn som ofre
— Forestillingens styrke ligger i John-Kristian Alsakers installasjon av en ubåt og i de svart-hvite filmmontasjene fra krigen og havet, mener Aftenposten.)


Das Boot er Kjetil Bang Hansens dramati-sering av Lothar Günther Buchheims antikrigsroman med samme tittel fra 1973. Mange husker filmen fra 1981, der den klaustrofobiske tilstanden på en u-båt under 2. verdenskrig er så levende skildret at pulsen stiger flere hakk også hos tilskuerne, skriver teatret i forhåndsomtalen: "Det Norske Teatret er det første teatret i verda som har fått rettane til å dramatisere og lage ei framsyning av romanen på teaterscenen.Vi følgjer ein kaptein og mannskapet hans på ein u-båt under ein operasjon i Atlanterhavet vinteren 1941. Dei allierte begynner å få overtaket i lufta, og livet i u-båt-krigens skuggerike blir meir og meir uuthaldeleg. Veker går under vatn utan at noko skjer; dagane og timane går så seint at dei verkar som månader og år. Vatn over og vatn under, klam og stikkande luft, ikkje noko privatliv, tre mann på kvar køye, den verkelege verda er heilt uverkeleg, krigen synest meir og meir meiningslaus.  Av dei 40 000 tyske mennene som mønstra på tyske u-båtar under 2. verdskrigen, var det berre 10 000 som overlevde."
Forestillingen får premiere i Kjetil Bang Hansens regi på teatrets Scene 2 fredag.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar