torsdag 25. november 2010

Nesoddhelga: Arne Borring på Hellviktangen søndag

FRA MARIDALEN TIL HELLVIKTANGEN: Eks-Nesodding Arne Borring er både maler og pianist. I april i år gjorde vi dette intervjuet med ham i Maridalen. Søndag spiller han på Hellviktangen.. (Fotos: Bjørn Bratten)

Han maler om kapp med vårsola 

Så vakkert, sukker den eldre kvinnen og putter fotoapparatet tilbake i kåpelommen..


Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden

I den varme, grå gjørma på kanten av den svære åkeren rett øst for bygdetunet i Maridalen, med utsikt mot klosterruinene nedenfor og bortenfor og Maridalsvannet og Grefsenkollen og villabebyggelsen på Kjelsås i det fjerne, står kunstmaleren, pianisten og eks-nesoddingen Arne Borring (54) og maler i kapp med vårsola.

GAMMELDAGSMed staffeli og palett og det hele..


Han har rigget seg til med staffeli og en svær parasoll som han har bardunert forsvarlig i det vårbløte jordsmonnet med teltplugger og teltsnorer, og må be herværende reporter om assistanse for med noen ekstra teltplugger å spjelke stanga til parasollen som ikke lenger klarer å  stå opprett.


- Det er viktig å beskytte maleriet fra sola, ellers blir fargene og kontrastene helt gale, forteller Borring som begynte med dette maleriet av nettopp denne utsikten, men den gang med et islagt Maridalsvann, for to år siden.
- Men da måtte jeg avbryte på grunn av den eksplosive våren. Jeg vasket bort det aller meste av maleriet den gang slik at det vare var et riss igjen som jeg kunne ta utgangspunkt i da jeg begynte på nytt. I løpet av ei uke den gang forandret bildet seg fra at åkeren i forgrunnen var helt brun av nypløyd jord til en frodig åker med ti centimeter høyt gress.

DILEMMA: Mer brunt?..


I år har derimot våren vært perfekt. Nå har han stått og jobbet med bildet i Maridalen hver dag i halvannen uke og før det rakk han noen dager i Sørkedalen hvor han fikk malt de siste snøflekkene til et annet bilde før han begynte på nytt her i Maridalen.
Nå er fortsatt maleriet malt med is på Maridalsvannet, mens vannet i disse dager ligger blått og åpent og vakkert i maisola. Men fortsatt har han problemer med å finne den rette fargen på åkeren. I løpet av de siste dagene har den begynt å få foruroligende mange grønne spirer. Det stemmer dårlig med isen på vannet.
FARGETONER: Helt i ett med naturen..

- Når er du ferdig?
- Når jeg ikke finner noe mer å gjøre. Men det dukker alltid opp noe nytt når jeg kommer inn i studio med bildet, forteller Arne Borring.
Oppe på veien går det stadig folk forbi og titter forsiktig ned på kunstneren. Et eldre, hvithåret ektepar sukker henført over det fine bildet. Den eldre kvinnen griper ned i den romslige lomma i kappen sin og trekker opp et lite kamera, blitsen blinker fint når hun klikker av sitt bilde på 30-40 meters avstand.
- Så vakkert, sukker hun igjen og putter fotoapparatet tilbake i lomma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar