onsdag 20. februar 2008

Kommentar: Digitale finlandshetter


Av Bjørn Bratten

Foto: Amanda Palacios





Feigingenes
paradis

Det pågår en intens debatt om anonyme nettdebatter i det vi vanligvis kaller pressens organer. I disse dager har det faktisk utviklet seg til en pikant krangel mellom den nyansatte redaktøren for journalistenes fagblad, Journalisten, og den samme avisas eier, som er journalistenes fagorganisasjon, Norsk Journalistlag, representert i debatten ved NJs leder.
For vår del har vi inntatt en litt tilbaketrukket holdning til spørsmålet, siden det ikke har vært av påtrengende viktighet for oss her i vår lille avisblogg. Det er ikke mange kommentarer vi får til våre innlegg. Og av de få vi får, kjenner vi de aller fleste innsenderne personlig.
Men hva skjer dersom vi her i vår lille andepytt går til anskaffelse av et avissystem for å ta skrittet fra avisblogg til fullblods nettavis? Er det av helt avgjørende betydning at vi legger til rette for en anonym nettdebatt i Avisa Nesodden?
Av økonomiske årsaker, fordi det ikke er mulig å overleve med nettavis uten den anonyme debatten? Eller av ”demokratiske” årsaker, slik det hevdes i debatten?
I fagbladet Journalisten insisterer redaktøren på at ”..nettdebatten slipper fram synsmåter som bryter med redaktørens holdninger, og er dermed en utvidelse av demokratiet..”
Hans kamp retter seg ikke minst mot Pressens Faglige Utvalg, pressens eget forum for selvjustis, som nå har ”dømt” flere presseorganer, blant annet Aftenposten, for å ha brakt anonyme innlegg som strider med bl.a. pressens etiske regler.
I fagbladet beskrives de som mener noe annet enn redaktøren i denne sammenhengen som ”den moralske nettpanikkens talsmenn”.
Men for å være ganske ærlig, - noe de anonyme nettdebattantene ofte er, siden det er så god plass til å være ærlig når man skriver anonymt - hva er så demokratisk med å uttrykke seg anonymt?
Digitale finlandshetter, er et uttrykk Magne Lindholm ved Høgskolen i Oslo har tatt i bruk for å beskrive denne virksomheten. Feigingenes paradis er et annet uttrykk som faller oss inn. Hva er meninger verdt uten meningers mot?

1 kommentar:

  1. Nei, fri og bevare meg vel for nettdiskusjonene som vi finner for eksempel i Dagbladet og VG. Det er så en kan tvile på om Norge fortjener betegnelsen kulturnasjon. Det ser ut som om det er ei lita gruppe faste kverulanter som dominerer diskusjonsforaene. Karene (ja, det er mest hankjønn) gidder ikke engang variere skjellsordene overfor hverandre.

    En absolutt betingelse for et nettforum bør være at anonyme innlegg siles ut. Da vil i alle fall de verste skittkasterne bli borte. Ytringsfrihetsbegrepet innebærer tross alt ikke at enhver har rett til å få publisert hva som helst hvor som helst.

    Hilsen
    Egil

    SvarSlett