søndag 23. januar 2011

Munch-museet: Solid ekspert-salve mot Lambda..


MUNCH PÅ TØYEN: Torsdag lanseres boka Munch på Tøyen der 12 eksperter, arkitekter, kunstnere og akademikere, utdyper sin kritikk av det planlagte Munch-museet i Bjørvika. Bokomslaget er tegnet av Finn Graff.. (Tegning: Finn Graff)

"Slakterne" er tilbake

Erling Skaug og Jeremy Hutchings slaktet Lambda-konseptet på det grusomste i Aftenposten for ett år siden. Det ble ikke nådig tatt opp. Nå kommer boka med utdypningene..

- Juryen kaller Lambda en miljøvennlig og bærekraftig løsning. Bygget svarer ikke til et slikt honnørord. Etter vår mening har juryen premiert et teknisk sett uegnet museumskonsept. 
Dette skrev professor emeritus Erling Skaug og førsteamanuensis Jeremy Hutchings ved konserveringsstudiet ved Universitetet i Oslo, i et innlegg i Aftenposten for et snaut år siden. Denne uka kommer boka der de utdyper påstandene sine.
 - Et museumsbygg må gi den best tenkelige bevaring av uerstattelige kunstverk. All risiko må reduseres til et absolutt minimum og forenes optimalt med hensynet til publikum, heter det. 
- Høyhus er gunstige sett ut fra plassmangel og tomtepris, men museer stiller andre krav. De blir derfor praktisk talt aldri bygget vertikalt. Høyhus er mer kompliserte, usikre og ressurskrevende i oppføring og drift. 
- Byrådet har lenge kjent til advarsler om bygget som et energisluk, men har avvist dem som partipolitiske utspill og justeringsspørsmål. Lambdas form, type og plassering gør det urealistisk å snakke om ”justeringer”, skriver de to ekspertene.

ENERGISLUK: 
"Lambdas energisluk 
er stikk i strid med 
Oslos kommunes 
vedtak om at nye 
bygg skal være 
lavenergi- bygg.." (Ill.: Oslo S Utvikling)

Foran boklanseringen fastslår Erling Skaug i en mail til Avisa Nesodden at kommunens elendige vedlikehold av den nåværende museumsbygningen nylig har fått dramatiske konsekvenser med fuktinnslag og drastiske strakstiltak. Boken, som ble skrevet før dette kom for dagen, foreslår bl.a. en oppgradering av museumsområdet og en ny arkitektkonkurranse i fortsettelsen av Oslo bystyres enstemmige vedtak fra 2005-06 om nybygg på Tøyen.  
Professor Skaug benytter også anledningen til å peke på  det nye Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen som ble offentliggjort denne uka. I motsetning til tårnbygget Lambda er det et lavt bygg med helhetlig beskyttende takkonstruksjoner - langt mer i pakt med aktuelle ideer om hvordan museer skal konstrueres.
- Lambdas energisluk, til drift av klima-anlegg osv., er stikk i strid med kommunens mål for Bjørvikautbyggingen og med dens vedtak om at nye bygg skal være lavenergihus, sier Erling Skaug til Avisa Nesodden.
-bb/

1 kommentar:

  1. Har vi glemt at havet vil stige??
    Når vi VET det må vi planlegge deretter.
    Det er ikke en naturlov at dette ikke kommer til Bjørvika-Derfor er det uansvarlig å leggge Munch,s kunst og stor del av vår litteraære arv i vannkanten!!!!
    Hvem vil redde kunsten?? Nå bør motstandere av vannskadet kunst lage fakkeltog iført dykkemaske og/eller redningsvest.

    SvarSlett