søndag 23. september 2012

Kulturrapport: Femmerne regner over Spamalot..


SPAMALOT PÅ FOLKETEATRET: Det regner femmere over Spamalot-oppsetningen på gammel-operaen — Folketeatret. Reidun Sæther begeistrer spesielt som Damen i Sjøen... (Foto: May B. Langhelle)

"Spamalot — en herlig musikal.."

Det regner femmere over et kobbel av våre fremste skuespillere og komikere på ærverdige Folketeatret..

Spamalot er kanskje ikke Den hellige gral. Men det er en herlig musikal, skriver Dagbladets anmelder Lillian Bikset og kaster en femmer på terningen for Monty Python-musikalen på det ærverdige Folketeatret. Også VG kaster en femmer etter premieren denne uka. 
AftenpostenMona Levin skriver: Spamalot er en overdådig hyllest til alle som tar humorens galskap alvorlig.
Under tittelen Riddere av det grandiose tøv skriver Aftenposten at Spamalot er en hyllest til musikalen og en kraftig parodi på samme, en hyllest til latteren og vår evne til å le av absolutt alt, uansett hvor surrete det er, og uten sure miner.

KJÆRLIGHETSFULL: En kjærlighetsfull rip-off, som de kaller det i forhåndsomtalen,  av filmklassikeren Monty Python og ridderne av det runde bord.. (Foto: May B. Langhelle)
Mona Levin omtaler skuespillerstaben som deilige, men fremhever spesielt Reidun Sæther og mener hun har alvoret, formatet, den komiske timingen og en gudegitt stemme.
I lange perioder er det hennes show, hun er en magnet for øye og ører, skriver Mona Levin, som også trekker fram Trond Fausa Aurvåg spesielt:
— Han har den samme magnetismen. Han er en forvirringens mester, og bare han går over scenen, braker latteren, skriver Aftenposten.
Spamalot er en kjærlighetsfull rip-off, som de kaller det i forhåndsomtalen,  av filmklassikeren Monty Python og ridderne av det runde bord som bygger på den legendariske fortellingen om Kong Arthur og ridderne av det runde bord: Sir Robin, Sir Lancelot, Sir Galahad og Sir Bedevere. De fem ridderne slår sine mer eller mindre kloke hoder sammen i jakten på Den hellige gral. 
I forestillingen inngår også en sexy ballett, kyr, morderkaniner, franskmenn og Damen i sjøen..
Spamalot er en av 2000-tallets mest prisbelønte musikaler. Monty Python-medlem Eric Idle har skrevet historien og tekstene og står også bak det meste av musikken sammen med John du Prez. Da forestillingen spilte på Broadway i 2005 ble den nominert til 14 Tony Awards og stakk av med prisen for Beste musikal. Forestillingen har vært en suksess på Londons West End og den har gått sin seiersgang med oppsettinger i Australia, New Zealand og over store deler av Europa, bl.a. har den blitt spilt for fulle hus både i Malmø og Stockholm før turen nå endelig er kommet til Norge.
På Folketeatret spilles Kong Arthur av Atle AntonsenEspen Beranek Holm spiller Sir Bedevere, Trond Espen Seim Sir Lancelot, Anders Baasmo Christiansen Sir Robin, Håvard BakkeSir Galahad, forestillingens diva, Damen i Sjøen, spilles altså av Reidun Sæther og den lett feminine prinsen Herbert spilles av Trond Fausa Aurvåg.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar