onsdag 12. september 2012

Kulturrapport: De dødes tjern

KLASSISK: Om noe kan kalles en norsk krimklassiker så er det De dødes tjern, André Bjerkes bok fra 1942 som ble film i 1958 med André Bjerke selv i en av hovedrollene — som seg selv. Nå kommer teaterstykket, her med Bartek Kaminski og Henriette Faye-Scjøll.. (Foto: P—L Lorentz)

Ikonisk filmkrim blir teater

(Oppdatert lørdag 15.september: Scenografien alene er verd fem kvarter med psykologisk krimteater, skriver Aftenpostens Mona Levin. Man kan spørre hvorfor denne romanen er blitt teater, men i en så krimbesatt tid som vår, er svaret opplagt. Dessuten — en norsk kosemordkveld i teatret er bedre enn ti dårlige krimmer på TV, mener Aftenposten.)

Boka De dødes tjern ble skrevet av André Bjerke under pseudonymet Bernhard Borge i 1942 og ble et slags nasjonal-eie da filmen ble laget i regi avKåre Bergstrøm i 1958. Boka er blitt kåret til en av de beste norske krim-romaner gjennom tidene, og som boken, ble også filmen og Radioteatrets versjon suksesser. I morgen er det urpremiere på Centralteatret på André Bjerkes klassiske grøsser som teater.
Under et middagsselskap hos forfatter Bernhard Borge og hans kone Sonja, fortelles et sagn om Daumannshytta ved Blåtjernet, hvor den tidligere eieren angivelig går igjen, hundre år etter at han drepte sin søster og hennes elsker. Det viser seg at den nye eieren av hytta, Bjørn Werner, er blant gjestene. En dag forsvinner han på mystisk vis, og vennegjengen reiser inn i skogen, til tjernet, for å løse flokene i mysteriet.

IKONISK: Bildet av Henny Moan på vei ut i tjernet er blitt selve bildet på norsk krim.. (Ill.: Lars Elling)

I løpet av noen uhyggelige høstdøgn utsettes vennegjengen for en rekke nervepirrende opplevelser. 
Og som i flere av André Bjerkes bøker, er det psykiateren Kai Bugge som står for etterforskningen og blir en guide ned i tjernets dype hemmelighet og inn i sinnets labyrint. Alt beveger seg i et slør av uhygge i grenselandet mellom drøm og virkelighet.
André Bjerke spilte forøvrig selv i filmen, og Henny Moan spilte den kvinnelige hovedrollen, en karakter som er blitt en slags ikonisk figur i norsk krim i bildet av den henførte kvinnen i lang nattserk som er på vei ut i tjernet — et bilde som forøvrig teatret også bruker i markedsføringen av teaterstykket nå mange år etter..
Andre roller i filmen ble spilt av Per Lillo-Stenberg(far til Lars) og Henki Kolstad.
Teatersjef Catrine Telle og Pernille Skaansar har regien på teaterstykket på Centralteatret og de som spiller er: Henriette Faye-Schjøll, Emil Johnsen, Bartek Kaminski, Ester Marie Grenersen, Ola G. Furuseth, Thomas Myhren Pettersen.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar