mandag 28. november 2011

Ukas TV-omtale: Buzz Aldrin osv..

KJÆRLIGHETSSORG: Mattias, spilt av tidvis Nesodden-baserte Pål Sverre Valheim Hagen, er dumpet av kjæresten og har mistet jobben som gartner i Stavanger. Så han reiser til Færøyene..


En konge av en depresjon


NRK1: Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (no.)
Regi: Geir Henning Hopland
Med Pål Sverre Valheim Hagen, Kristine Rui Slettebakken..


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6 


Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden 
Det fins folk som har tatovert sitater fra boka på kroppen. Så populær var den. Johan Harstads bok er klar for TV-skjermen, med den tidvis Nesodden-baserte skuespilleren Pål Sverre Valheim Hagen i hovedrollen. Han spiller Mattias som er blitt dumpet av kjæresten og har mistet jobben som gartner i Stavanger.
Så han reiser til Færøyene og bruker øya til å komme over sin enorme kjærlighetssorg. 
Og vi snakker altså om en enorm kjærlighetssorg. Første episode åpner og slutter med Mattias som ligger i veien på Færøyene og er skuffet fordi han ikke er blitt overkjørt.
Men depresjonen startet ikke med kjærlighetssorgen, den har ligget der lenge, lenge, nesten hele tiden, nesten siden han ble født..? 
Han har identifisert seg med Buzz Aldrin, som var nummer to på månen, etter Neil Armstrong. For Mattias ble født det året mennesket, altså Neil Armstrong, og ikke Buzz Aldrin, satte foten i den grå sanda på månen. I 1969. Mattias har gjort nummer to-tilværelsen til en nevrose. Han hater å stikke seg fram.
Så han skjønner ikke at nummer to er nesten like bra som nummer en. Buzz Aldrin var faktisk nummer to på månen..
Kjæresten som dumpa ham, Helle, orker ikke mer av hans tungsinn, han stenger seg inne, nekter å se andre mennesker. Så dette er nok ikke bare et helt normalt tilfelle av dårlig selvtillit.
Han har en fantastisk sangstemme og en gang på skoleballet, i 1986, der han har kledt seg ut som nettopp Buzz Aldrin, går han opp, tar mot til seg, griper mikrofonen og synger Hunting High and Low med en trøkk og en innlevelse som Morten Harket bare kunne misunne ham. 
Så han har et stort talent som han skjuler, han orker ikke å se folk, han er tungsindig, suicidal..?
Denne omtalen er basert på den første episoden. Han rekker akkurat å komme til Færøyene, men vi ser at han er behandlingstrengende, skjønt det går ikke opp for noen i omgivelsene. Så det er vel det det handler om? Ingen bryr seg?
Den første episoden er velspilt og velgjort, den er langsom og noen ganger litt for betydningsfull, men fortsettelsen vil gi svar på om den holder høyden, eller om den faller sammen i et tungsinn som ikke gir mening.
For spesielt interesserte: Pål Sverre Valheim Hagen er sønn av VG-tegneren Roar Hagen som bor på Nesodden. Det er flere Nesodden-nøkler her. Bandet til Mattias, som han reiser til Færøyene med, kaller seg Per Kleiva, en annen Nesodden-kjendis, som ble landskjent på 60-tallet da han malte noen av de sterkeste anti-Vietnam-bildene fra den tiden..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar