lørdag 14. mai 2011

Hun starter teaterhøsten


FARLIG: Hvor farlig var J’eanne D’Arc? Den fryktløse 19-åringen fra Orleans spilles på Nationaltheatret til høsten av Kjersti Botn Sandal. (Foto: Sigurd Fandango)

Hvor farlig var Jeanne D'Arc?

Hun påstår å ha et kall fra Gud, nekter å følge loven og går ikke av veien for å drepe. Hva slags kvinne er Jeanne d’Arc? 
25.august er det premiere på Nationaltheatrets hovedscene på historien om Jeanne d’Arc – en historie som til alle tider har fascinert verden. 
Men hvem var egentlig den fryktløse 19-åringen fra Orléans som ledet en hær på 20 000 menn, og endte sine dager på bålet?

Fornuft og galskap
Regissør Victoria Meirik  plasserer Jeanne d’Arc, spilt av Kjersti Botn Sandal, på tiltalebenken denne høsten, og setter søkelyset på hennes kvinnelighet og maktstrukturene hun er omgitt av.  
Jeanne d´Arc handler om kampen mellom fornuft og galskap, mellom det lille mennesket og det store samfunnet, mellom loven og individet, det moderne og det umoderne. Jeanne er et uromoment.
Hun nekter å oppføre seg slik en kvinne skal, og tviholder på at Gud har befalt henne å dra i krigen. Men hvor farlig er hun? Og hva gjør man med sånne som henne?
Med Kjersti Botn Sandal, Endre Hellestveit, Kai Remlov, Bjørn Skagestad, Hermann Sabado, Bjørn Floberg.

MORSOM?: Var Kafka morsom? Torbjørn Harr (t.v.) og Jan Gunnar Røise spiller rollene i Harald Eias bearbeidelse av Kafka-forestillingen på Torshovteatret til høsten. (Foto: Sigurd Fandango)

KAFKA+EIA=SANT!


1.september blir det urpremiere på forestillingen Kafka av Franz Kafka i en bearbeidelse av Harald Eia på Torshovteatret. Det blir beskrevet som et overraskende møte med humoren i Kafkas tekster. Franz Kafka er ofte forbundet med følelsen av å befinne seg i en uvirkelig og uhyggelig, byråkratisk verden; fremmedgjort, ensom og underlagt merkelige regler vi ikke forstår. Men denne oppfatningen av Kafka underslår en viktig side av Kafkas kunst: den morsomme Kafka, skriver teatret i forbindelse med presentasjonen i dag av repertoaret for et helt år fremover på Nationaltheatret - og dets underbruk Torshovteatret. Kafka-forestillingen inngår i Torshovsteatrets Komilab-serie. Rollene spilles av Jan Gunnar Røise og Thorbjørn Harr.
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar