fredag 24. september 2010

Kulturhelga1: En ny Skavlan-sesong truer..

SKAVLAN IGJEN: Orker vi en ny sesong med Fredrik Skavlan? Bildet er fra opptakene til kveldens program med bl.a. Arne Treholt og Anne Holt.. (Foto: NRK)


Orker vi en sesong til? 

Orker vi en sesong til med Skavlan? I kveld blir spørsmålet akutt, for da kommer Fredrik Skavlan med en ny sesongpremiere, åpenbart etter samme lest som så mange ganger før.
Det skal villig innrømmes at vi til tider har vært blant dem som har opplevd en viss materialtretthet i Skavlan-tittingen.
Det har ikke vært snakk om noen avskyreaksjon mot det som noen opplever som tilløp til intimitetstyranni, men det hender jo man spør seg:  orker vi disse invasjoner i de deltakende intervjuobjekters private forhold. Og så kan det holde hardt når han går på som hardest.
Men i det store og det hele er Skavlans programform preget av en journalist/programleder som har som fremste egenskap en velstemt blanding av empati og innlevelse med andre mennesker, paret med en fin evne til å få gjestene til å samtale både bredt og dypt om til dels både dyptloddende og ikke særlig dyptloddende emner.
Hans beste egenskap, og her rager han høyt over vår egen nummer to i bransjen, nemlig Anne Grosvold, er at han er flink til å la samtalen gå uten at han selv nødvendigvis må blande seg så mye inn. Grosvolds frykt for ikke å være sjefen til enhver tid gjør forskjellen mellom de to slående..
Dette er et interessant fenomen. Om vi skal klamre oss til kjønnsklisjeene skulle det vært omvendt..
Til Skavlan i kveld kommer Arne Treholt og Mona Sahlin, to mennesker som begge har solid erfaring med personlige nederlag. Erica Jong, amerikansk forfatter som skrev en verdensberømt superbestselger om kvinners mot på kjærligheten for mange år siden. Anne Holt og Robert Aschberg, en norsk krimforfatter og en svensk forfatter/journalist, begge med mange bøker på samvittigheten.
Mediene har allerede røpet at Anne Holt går hardt ut mot Arne Treholt under programmet og sier han har sveket Norge. Noe som gjør Treholt sinna.. Norske Christel Alsos har ansvaret for musikkinnslaget.


Og sånn går nå dagan..
 Så da blir spørsmålet - hvor lenge holder denne formelen? Det gjelder forsåvidt hele Gullrekka. Når tiårsjubileene begynner å ringe i øra for noen og enhver må det nok tenkes nytt. Ti år er lenge på TV. I år har NRK-ledelsen unnskyldt seg med de store omkostningene med MGP og fotball-VM. Neste år kommer Ski-VM. Skal det så bare hangle videre? Ja, så lenge truselen fra konkurrenten ikke er hardere, så gjør det nok det..

..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar