mandag 7. januar 2013

TV-premiere: Halvbroren på NRK1

HALVBROREN: Barnum og kjæresten Vivian (Nicolai Cleve Broch og Agnes Mikkelsen) i TV-serien etter Lars Saabye Christensens romanHalvbroren fra 2001. (Foto: NRK)  

Tett og intens Halvbroren — bedre enn boka..?

TV-serie i åtte episoder på NRK1: Halvbroren (No.)
Produksjon: Monster TV
Regi: Per Olav Sørensen
Med Nicolai Cleve Broch, Mariann Hole, Agnes Kittelsen, Ghita Nørby, Jon Øigarden, Frank Kjosås, Marianne Nielsen

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden

TV-serien bygget på Lars Saabye Christensens roman Halvbroren, som vant Nordisk Råds Litteraturpris tidlig på 2000-tallet og hadde premiere på NRK1 i dag, søndag,  er bedre enn boka? 
Det er sjelden man opplever det, at filmer eller TV-serier er bedre enn det litterære forelegget. Det var slik med Hodejegerne til Jo Nesbø også, de to prosjektene har jo ellers ikke mye til felles. 
Det er riktignok 12 år siden vi leste Halvbroren, tror det var i forbindelse med en lang reise, vårt eksemplar er ganske slitt, vi har tatt den fram fra bokhylla for å bla i den, sjekke hvordan historien fortelles der. 
Blir fanget inn av teksten, veldig tett og fin tekst, men likevel er førsteinntrykket av TV-serien at den er bedre enn boka. 
Veldig tett og intens historie på TV-skjermen også, helt annerledes enn det vi forventer av en norsk TV-serie. Stramt og fint fortalt, tett på historien og tett på skuespillerne, flotte skuespillere, Ghita Nørby fantastisk og helt riktig som den gamle stumfilmstjerne, skarp og omsorgsfull, alt velregissert og velklipt. 
Mariann Hole som den sårbare og skjøre unge kvinnen, Barnums mor, flott.
Men er det de fantastiske bildene som fascinerer oss, den nye teknologien med sylskarpe bilder med knallfarger? Som villeder oss? Noen bilder blir kanskje litt vel fjonge, og noen av femti- og sekstitallbildene blir litt overlesset. 
Kostyme- og rekvisittavdelingene har jobbet mye overtid. Litt som de tror at vi levde i overflod på den tiden. 
Leiligheten i Kirkeveien skulle være svært fattigslig og nedslitt, men den var jo flott. Alle gikk i flotte gevanter, vakre, kostbare gardiner for vinduene. Barnums elektriske kulehodemaskin fra IBM på sekstitallet var litt i tidligste laget, rundt femten år før elektriske skrivemaskiner dukket opp, særlig ute i fjæresteinene på Røst der Barnum liksom skulle sitte og være ung forfatter. 
Grepet med disse skriveribildene med Barnum(Nicolai Cleve Broch) og den vakre Agnes Kittelsen blir også litt påklistret, men det har kanskje gjort det lettere å fortelle historien bildemessig. Og Agnes Mikkelsen er jo svært god, da. 
Som sagt, ikke noen standard NRK-produksjon, frilansregissøren Per Olav Sørensen har gjort en formidabel jobb, han er også et allsidig fenomen, med bakgunn som frilans-journalist. Produksjonsselskapet Monster har produsert, altså et godt eksempel på outsourcing av drama fra NRK Drama. Som sagt, bedre enn boka, eller? Mange vil nok dra fram den gamle boka, fra før skya sin tid, for å lese den på papir. For siste gang.
Denne omtalen er basert på bare de to episodene som ble sendt søndag kveld, og vi har dermed bare fått noen relativt få korte glimt av Frank Kjosås i rollen som selveste halvbroren, Fred, som åpenbart blir noe av en anmelder-yndling i denne serien. 
Scenene mellom ham og den yngre utgaven av Barnum er nærmest magiske..
_bb

Hva sier de andre?:

Aftenposten: Sprett gjerne champagnen, men det er faktisk dette som skal være normalen, ikke unntaket, for at NRK skal forsvare sin dramaaveling, skriverVidar Kvalshaug.

Dagbladet: Halvbroren er, heldigvis, et helt skritt i riktig retning. Den har sine skjønnhetsfeil, litt for mange av dem. Men det skorter ikke på virkelig skjønnhet, heller, skriver Inger Merete Hobbelstad og kaster en femmer på terningen.

VG: Illusjonen i «Halvbroren» er så god at du tilgir små hull i slektssagaen spekket med svik, halvsannheter og løgn, skriver VGs anmelder Ingvill Dybfest Dahl og kaster en femmer..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar