torsdag 3. januar 2013

Kultur-rapport: Stalin på Nationaltheatret


FANTASI: Nils Ole Oftebro spiller hovedrollene som Stalin når Nationaltheatret setter opp Trainspotting-forfatter John Hodges teaterstykke Diktator mot dikter. Premiere 12.januar. (Foto: J_P Lorentz)
Stålmannen Stalin som humor-fantasi


(Oppdatert mandag 14.januar 2013 klokka 0930: Gammeldags form svekker brodden i Bulgakov og Stalin-satire, skriver Aftenpostens teateranmelder Therese Bjørneboe etter helgas premiere på Naionaltheatret.. 
— I Kjetil Bang-Hansens regi blandes buskis-elemnter med en temmelig flat realisme. Birollene blir klisjeer, og det ufarliggjør stoffet. Katt-og-mus-leken i annen akt blir en opptur. Men som bulgakov-pastisj 0g idédrama blir det både stormasket og altfor blekt, skriver avisa..)

Stalins Moskva i 1938 er et farlig sted for mennesker med sans for humor, men enda farligere for dem med sans for frihet. Dikteren Mikhail Bulgakov har begge deler. Han lever fattig blant dissidenter, er forfulgt av det hemmelige politiet, og hans store suksess på Moskva Kunstnerteater, skuespillet Molière, er etter premieren blitt stanset av sensuren. Da er det at makten plutselig gir ham et tilbud: Skriv et romantisk skuespill om Stalin! Et skuespill til diktatorens 60-årsdag vil åpne veien for atMolière kan bli spilt igjen. 
John Hodge – mannen bak filmen Trainspotting – bruker i sitt første teaterstykke den samme magiske fortellerstilen, den svarte humoren og den fantasifulle, morsomme skildringen som vi kjenner fra filmen, fremgår det av forhåndsomtalen fra Nationaltheatret, der forestillingen Diktator mot dikter har premiere 12.januar. Stykket har gjort stor suksess på Royal National Theatre i London og vant den prestisjetunge The Olivier Award som beste nye skuespill i 2012.
John Hodge leker bevisst med fakta og historiske feilslutninger på den ene siden og moderne fantasi på den andre. Han henter inspirasjon fra Bulgakovs mesterverk –romanen Mesteren og Margarita – og bruker fragmenter fra skuespillene Molière og Batum – det skuespillet Bulgakov faktisk endte opp med å skrive om Stalin.
Nils Ole Oftebro spiller diktatoren, Henrik Mestad dikteren og Kjetil Bang-Hansen regisserer.
_bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar