søndag 23. mai 2010

Hurtigbåten: Triumfen to år etter

HISTORISK: Folkemøtet i april 2008 er så smått historisk. Her ønsker ordfører Christian Holm Ruter-sjef Runar Hannevold velkommen til et folkemøte som var blitt utsatt i månedsvis. (Alle fotos: Bjørn Bratten)


 Hva var det vi sa?


Her kommer historien om hvordan Fredrik Gervad gjennomskuet Ruter-sjefen, og avisanesodden.no fikk det på trykk..

 
(Sist oppdatert 17.september 2010 kl. 00.17)FIKK RETT: Fredrik Gervad fikk rett..


Av BJØRN BRATTEN, avisanesodden.no

I hate to say I told you so, heter det så fint på engelsk, og det betyr jo at jeg beklager at jeg fikk rett. Men det er vanskelig å la være å triumfere her på avisanesodden.no, avisbloggen som strengt tatt ble nedlagt etter nettopp dette folkemøtet for drøyt to år siden: 
Vi fikk rett i våre konklusjoner i reportasjen etter møtet i den gamle formannskapssalen den 4.april 2008, om at hurtigbåten ville komme, bare vent! Og eks-styreleder Fredrik Gervad fikk rett i sine antydninger om at for Ruter-sjef Runar Hannevold er det økonomien som kommer først, deretter miljøet. 
I begynnelsen av oktober starter de nye hurtigbåtene i kveldsrutene på Nesodden. Her er utdrag fra reportasjen den gang:

“Et hundretalls mennesker hadde trengt seg sammen i Nesoddens lille og upretensiøse formannsskapssal da Ruter-sjefen kom på besøk i kveld. Til et møte som egentlig burde vært holdt for minst et halvt år siden. Et møte som strengt tatt endte opp med at alt trolig kommer til å bli nesten akkurat som før for oss reisende når de nye hurtigbåtene kommer.
“For når de nye båtene kommer, den første allerede et halvår før tiden, altså en gang rundt førstkommende årsskifte, og den neste i april neste år, bare et par måneder før Tide Sjø overtar for Nesoddbåtene den 1.juli 2009, blir det søkt til Oslo Havn om dispensasjon for de nye båtene, akkurat slik det er gjort for dagens hurtigbåter.
- Vi vil da ventelig anbefale Tide Sjø å søke om dispensasjon fra fartsbestemmelsene i indre havn. Og da vil vi ha den fleksibilitet som vi trenger, sa Rutersjef Runar Hannevold.
- Hvorvidt man så vil benytte seg av dispensasjonene til å kjøre med hurtigbåtene til Nesodden om kvelden vil så avhenge av ønskene til fylkeskommunen. Vi gjennomfører det de har bestilt, sa Hannevold, og hørtes nesten ydmyk ut.

Men dermed hadde han sagt det mange av oss mest ønsker å høre: Om det blir et ønske om det vil de nye hurtigbåtene komme til å fungere akkurat som i dag.
Og Ruter har laget det sirkuset om miljøet som de tror fylkespolitikerne, oppdragsgiverne deres, vil høre.

Det er spesielt fascinerende å lese veteranen Fredrik Gervad som sier til vår reporter under Rutersjef Runar Hannevolds redegjørelse den gang: “Han skyver miljøet foran seg for å tildekke at det eneste han er opptatt av er økonomi”. Nå har altså det nye ruteselskapet, Tide Sjø, fått oppleve en drastisk nedgang i trafikken på båtene, nettopp det vi og alle de andre hurtigbåt-entusiastene den gang spådde. Dermed er miljøet glemt..

1 kommentar:

  1. Velkommen tilbake! Om det ikke skjer så mye her, har i alle fall turNIFsen nye poster i Nesoddmarka, og om terrenget ikke stemmer med kartet, og postene ikke står der jeg mener de burde stå, så er Nesoddmarka så nydelig at det går utover hagearbeidet.

    Egil

    SvarSlett