torsdag 29. november 2007

Film: Om Forlatelse (Br.)

OM FORLATELSE: Keira Knightley og James McAvoy i en nesten perfekt grinefilm.. (Foto: Filmweb)


Nesten perfekt om tilgivelse..


FILM: Om Forlatelse (Brit.)
Regi: Joe Wright
Med Keira Knightley (bildet) og James McAvoy


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Denne nesten perfekte filmen, som nylig stakk av med to priser i det årlige Golden Globe-showet, den ene for beste drama og den andre for beste originalmusikk, bygger på bestselgerromanen av Ian McEwan, og ser i utgangspunktet ut som en krysning av Den engelske pasienten og Stolthet og Fordom (Sistnevnte forøvrig laget av samme regissør: Joe Wright). Men gjennom en snedig fortellerteknikk og et uventet temavalg blir den noe mye mer enn nok en vakker kjærlighetsfilm om det vanskelige livet i den engelske overklassen.


Det gjennom- gående temaet er noe så uvant i filmsam- menheng som feighet. Vi er vant til at filmer, ikke minst i Hollywood, men også andre steder, dyrker heltene og, ja, forakter resten av oss, men her kommer altså en ekstremt velgjort filmatisk fortelling om hvordan det går når feigheten seirer, slik den jo ofte gjør i det virkelige livet.
Atonement, som er den engelske tittelen, som også kanskje her kan oversettes med tilgivelse, handler om hva som kan skje av forferdelige ulykker når en litt mer enn normalt overdramatisk og overfølsom 13-åring møter kjærligheten, i et samfunn preget av seksualangst og klassemotsetninger. 
For slike ulykker fins det nemlig ingen tilgivelse.
..bb


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar