torsdag 16. februar 2012

Radikalt på Black Box: Viva Mandic!

RADI- KALT: I løpet av en time heller Marko Mandic sitt kunst-neriske liv over i et glass med svette. Det skjer på Black Box i neste uke..
(Foto: Marcandera.)
Et kunstnerisk liv: Et glass med svette

I løpet av en time heller slovenske Marko Mandić bokstavlig talt sitt kunstneriske liv over i et glass med svette. Via to videoskjermer blir vi vitne til hans prestasjoner innen teatret:
Fra starten av karrieren og frem til den slovenske nasjonalprisen i 2009 og hans hemmelige, kunstneriske opplevelse i form av to netter i det slovenske nasjonalteaterets depot. 
Teaterkompaniet Via Negativa viser forestillingen Viva Mandic, med Marko Mandic som eneste skuespiller på scenen, på Black Box Teater torsdag og fredag i neste uke.
Forestillingen stiller til syvende og sist tre spørsmål: 
1. Hvorfor gjør jeg dette? 
2. Hvem er alt dette ment for? 
3. Hva er hensikten min? 
Svarene Marko gir er radikale og kompromissløse: 
1. På grunn av meg. 
2. For meg. 
3. Meg —  Viva Mandić! Ekshibisjonist. Narsissist. Intellektuell. Dyrisk. Egoist. Artist.
Teaterkompaniet Via Negativa har hentet navnet sitt fra negativ teologi, som baserer seg på antagelsen om at det gudommelige er uhåndgripelig for mennesket og derfor ikke kan beskrives med ord og konsepter. I stedet defineres Gud etter hva som ikke er eller hva Gud ikke kan være, og motsetter seg på den måten en beskrivelse. 
Begrepet via negativa ble introdusert for teatret av teaterpionerenJerzy Grotowski. Han etablerte en metode hvor aktøren gjennom omfattende utforskning av negasjon kan overvinne seg selv og oppnå perfeksjon. 
Med dette som bakteppe søker kompaniet Via Negativa å beskrive det som ikke kan beskrives. Ved å ta i bruk og utforske teatrets grunnelementer i møtet mellom aktør og publikum stiller de spørsmål uten å forvente svar. Alt dette ifølge kompaniets forhåndsomtale..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar