mandag 27. februar 2012

Film: Inception (Am.)

DRØMME-ACTION: Ken Watanabe og Leonardo DiCaprio i Christopher Nolans Inception, en sci-fi actionfilm in the architecture of dreams.. (Foto: Warner Bros.)

Ikke akkurat Strindbergs Draumspel

Film: Inception (Am.)
Regi: Christopher Nolan
Med Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Marion Cotillard, Tom Berenger, Michael Caine

..når bakken begynner å vokse på deg og hele byer hever seg opp i luften og legger seg som et lokk over hodet på deg, så nikker du etter hvert bare fornøyd..

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Av BJØRN BRATTEN, Avisa Nesodden

Inception betyr begynnelse, som i innledningen, starten, på et prosjekt. Prosjektet i manusforfatter, regissør og produsent Christopher Nolans film handler om å stjele drømmer, som de kaller extraction, og så implantere og installere drømmer, som er en del av dette som de kaller Inception. Det dreier seg altså om en actionfilm in the architecture of dreams, som det heter så vakkert på engelsk.
Det er vanskelig å tenke seg på forhånd hva en actionfilm fra drømmenes verden skal se ut som, men om du tenker deg en krysning av gammel James Bond og han psykiateren på TV, han som spilles av Gabriel-et-eller-annet, så vil du ikke ha snøring på hva jeg snakker om.
Men hvis du også tenker på filmen Magnolias innfløkte episodekaos og triggerlykken i gangsterfilmen Heat, med Robert DeNiro og Al Pacino, så kommer du et ørlite stykke på vei til å forstå hva som venter deg. 
Inception er noe av det voldsomste, mest hektiske, kreative, dyptpløyende, men også, på et vis, noe av det mest pretensiøse, du kan tenke deg, besatt av en slags hyper-hybris, for ikke å si galskap, som rir hovedpersonen Cobb som en mare..
Og dertil noe av det mest Hollywoodske du kan tenke deg, — siden alt strengt tatt handler om en mann som har forgjort sin elskede kone til å mistro virkeligheten, og derfor på et vis indirekte er skyld i hennes selvmord, etter at de to først har gjennomlevd et femti år langt drømmeliv, — og han lengter nå bare etter å komme hjem til sine barn fra en uendelig lang reise.
På et merkelig, bisarr vis henger dette i hop, skjønt det mister man fort oversikten over, altså hva som er drøm og hva som er virkelighet, ikke minst fordi sceneriene som åpner seg for deg i drømmene til filmens karakterer, de er så fullpakkede av drama og action og filmatiske, digitale effekter at når bakken begynner å vokse på deg og hele byer hever seg opp i luften og legger seg som et lokk over hodet på deg, så nikker du etter hvert bare fornøyd.
Du mister pusten og den blir borte og når den er tilbake er filmen, som for øvrig vant fire Oscars i fjor, over. Leonardo DiCapriospiller drømmemakeren Dom CobbEllen Page er en spinkel, liten, svimlende dyktig og årvåken drømmehjelper, kona Mal spilles avMarion CotillardTom Berenger dukker opp som hvithåret assistent til forvirret millionærsønn, Cillian Murphy, og Michael Caine er en trygg og god far for Cobb – og venter i heimen til han kommer hjem..
Hva det handler om? Jo, nå skal du høre..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar