torsdag 18. august 2011

Film: Gutten med sykkelen (Belgisk.)


HJERTESKJÆRENDE: Historien om Samantha og Cyril vant juryens Grand Prix ved årets Cannes-festival.. (Foto: Filmweb)

Når pappa svikter

En fint fortalt, hjerteskjærende historie om en gutt og en sykkel og pappaen som forsvant. Og ingen snakker om mor.

FILM: Gutten med sykkelen (Belgisk)
Regi: Jean Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Med Thomas Doret, Cécile de France, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6

12 år gamle Cyril er plassert på barnehjem fordi faren ikke vil vite av ham, ja, det er så ille at faren har flyttet og ikke etterlatt seg noen adresse – han har ikke en gang sørget for at Cyril har fått sykkelen sin, hans kjæreste eie. Cyril er vill og ustyrlig, men han er ikke noe mysterium, han savner faren sin så forferdelig at det ikke er til å holde ut – og vi forstår ham og føler med ham.
De belgiske gullpalme-grossistene Jean-Pierre og Luc Dardenne er mestere i å fortelle tilsynelatende enkle og tilforlatelige hverdagsfortellinger som griper og ryster oss. Deres to beste filmer, Rosetta og Barnet skildrer sosiale forhold som er nesten ubegripelige i all sin urettferdighet.
Historien om Cyril befinner seg i samme klasse, men er kanskje ikke like godt forløst. Det mest ubegripelige her er at Cyril ikke har noen mor – spørsmålet om moren kommer aldri opp, men faren blir etter hvert funnet, og gjør det klart at han ikke klarer å ta seg av gutten – hans livssituasjon er altfor vanskelig. Ja, han sier faktisk at han ikke er i stand til å ta seg av gutten, fordi han blir altfor stresset, han klarer ikke å konsentrere seg om jobben, han er nødt til å tjene penger for å komme seg tilbake til et normalt liv osv.
Dermed kan det se ut som om Dardenne-brødrene ganske enkelt forsøker å vise hvordan det går når en tradisjonell mann ikke tar ansvar. Dette er altså en helt vanlig mann, se hvordan han takler situasjonen! Og gutten går nesten til grunne for våre øyne..

Når de ikke har tatt med noen morsfigur så er det vel for at denne problemstillingen skal være ren og klar. Men så må man altså likevel gripe til en kvinnelig omsorgsperson for å løse floken, som vi skal se..
Gutten med sykkelen er en film full av håp og med fantastiske skuespillerprestasjoner, heter det i omtalen på Oslokinoens nettsted. Det siste skal vi slutte oss til uten forbehold, men det med håpet er ikke lett å forstå at de kan påstå.
Den ulykkelige gutten dumper borti frisøren Samantha ved ett av sine utbrudd, og hun sier hun vil ta seg av ham.
Det er et rørende innspill, men det blir ikke lett for Samantha. Og det er ikke lett å tenke seg at gutten sånn uten videre skal kvitte seg med savnet av faren. Skjønt de begge synes å legge bredsiden til for å få det til. Og hun er jo tross alt kvinne..
-bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar